Deseori primim întrebări referitoare la discrepanțe între datele din AdWords și datele raportate de Google Analytics, în special diferențe între numărul de clickuri raportat de AdWords și numărul de vizite afișate în Google Analytics. Există mai multe motive pentru care AdWords şi Google Analytics pot raporta numere diferite în ceea ce priveşte clicurile şi recomandările:

Credeţi că termenul ,,clicuri" se referă la acelaşi lucru ca şi termenul ,,vizite"?

Google AdWords urmăreşte clicurile, în timp ce Google Analytics urmăreşte vizitele. Dacă un utilizator face clic pe anunţul dvs. de două ori în decurs de treizeci de minute fără a închide browserul, Google Analytics va înregistra acest lucru drept o vizită pe site-ul dvs., chiar dacă utilizatorul a părăsit site-ul şi a revenit la scurt timp la acesta. De exemplu, dacă un utilizator face clic pe anunţul dvs. o dată, apoi face clic pe butonul ,,înapoi", după care face din nou clic pe anunţul dvs., AdWords va înregistra două clicuri, în timp ce Google Analytics va înregistra o vizită. 

Iată o listă cu termeni frecvenţi ale căror sensuri sunt confundate de utilizatori.

AdWords filtrează din raportul dvs. clicurile nevalide, în timp ce Google Analytics afişează setul complet al datelor de trafic. 

AdWords filtrează în mod automat din rapoartele dvs. anumite clicuri, dar Google Analytics va raporta vizitele care apar pe site-ul dvs. web. Clicurile pe care le filtrăm din rapoartele AdWords reprezintă cazurile întâmplătoare în care cineva face clic în mod repetat pe anunţul dvs. cu scopul de a majora costurile pe care le plătiţi sau de a mări rata de clic. AdWords consideră aceste clicuri ca nevalide şi le va filtra în mod automat din rapoartele dvs. AdWords. Nu veţi plăti pentru aceste clicuri potenţial nevalide. 
Aţi dezactivat etichetarea automată pentru adresele URL din contul dvs. AdWords?

Dacă aţi dezactivat etichetarea automată, iar adresele URL de destinaţie nu conţin variabile de urmărire a campaniei etichetate manual, vizita nu va fi marcată drept ,,CPC Google" (clicuri pe care le-aţi primit prin intermediul anunţurilor AdWords), ci pot fi atribuite ,,Căutării organice Google" (clicuri pe care le-aţi primit din rezultatele căutării naturale pe Google.ro). Asiguraţi-vă că în contul dvs. AdWords aţi activat etichetarea automată sau aţi adăugat variabile de urmărire a campaniei la sfârşitul fiecărei adrese URL de destinaţie.

Pentru a reactiva etichetarea automată, urmaţi aceste instrucţiuni:

  • Conectaţi-vă la contul dvs. AdWords la adresa https://adwords.google.ro
  • Faceţi clic pe fila Contul meu şi selectaţi Preferinţe cont
  • În secţiunea Urmărire, faceţi clic pe Modificaţi
  • Bifaţi caseta de selectare Etichetare automată a adreselor URL de destinaţie
  • Faceţi clic pe Salvaţi modificările
  • Este urmărită pagina de destinaţie a anunţurilor dvs.?
Dacă pagina de destinaţie a anunţurilor dvs. nu este urmărită, informaţiile campaniilor dvs. nu vor ajunge în contul Google Analytics. Asiguraţi-vă că urmăriţi toate paginile de destinaţie ale anunţurilor AdWords.
Vizitatorul poate seta preferinţele sale de browser într-un mod care să nu permită serviciului Google Analytics să culeagă date

 Vizitatorii care accesează site-ul dvs. prin intermediul anunţurilor AdWords pot avea dezactivate JavaScript, modulele cookie sau imaginile. În acest caz, Google Analytics nu va avea posibilitatea de a raporta vizitele efectuate de aceşti utilizatori, dar aceste vizite vor fi raportate în contul AdWords. Pentru ca Google Analytics să înregistreze o vizită, vizitatorul trebuie să aibă activate JavaScript, imaginile şi modulele cookie.
Pagina dvs. de destinaţie are capacitatea de a încărca în mod corect codul?

Explicaţia pentru care clicurile sunt raportate în contul Google AdWords, dar nu şi în Google Analytics poate fi faptul că un clic apare în Google AdWords, dar pagina de destinaţie nu are capacitatea de a încărca codul de urmărire. În acest caz, asiguraţi-vă că serverele de găzduire web funcţionează corect, că pagina este încărcată pentru toţi utilizatorii şi pentru toate adresele IP posibile, iar codul de urmărire este instalat corect în paginile dvs. web. 

Articol postat de Raisa Zarvă, Echipa Google AdWords România