Acesta este primul dintr-o serie de trei articole referitoare la extinderea afacerii la nivel internaţional. Care este momentul propice pentru extinderea companiei la nivel internaţional? Să încercăm să răspundem la această întrebare cu ajutorul unui exemplu fictiv.

Katrina este un designer finlandez de mobilă, care vinde cu succes piesele sale online, în Finlanda şi Suedia. Ea utilizează Google AdWords pentru nevoile sale publicitare. De curând, din cauza recesiunii, numărul de vânzări a scăzut. Katrina începe să se întrebe dacă ar putea compensa vânzările pierdute prin efectuarea mai multor vânzări în străinătate. Câţiva dintre concurenţii ei scandinavi au deja succes la nivel mondial, însă produsele Katrinei reprezintă o nişă, întrucât ea lucrează cu materiale reciclate. Există un instrument care să o poată ajuta pe Katrina să afle pe ce pieţe europene se înregistrează cea mai mare cerere pentru produsele sale?

Katrina decide să efectueze o verificare rapidă cu ajutorul serviciului Statistici de căutare, care indică tiparele de volum al căutărilor de-a lungul timpului, în toate regiunile. Katrina constată că există rezultate mai bune pentru termenul mai simplu „design mobilă” decât pentru interogarea precisă „design mobilă ecologică”. Ea traduce termenii şi compară câteva ţări europene mari, cum ar fi Franţa, Germania, Spania, Italia şi Olanda. Nu efectuează căutări pentru Regatul Unit sau Irlanda, întrucât nu poate livra mobilă peste mări.

La compararea ţărilor, ea constată că Olanda are cel mai mare volum de interogări pentru termenul de căutare „design mobilă”, în număr de 61, începând cu anul 2004 şi până în prezent. Următoarea este Germania, cu o medie de 57. Numerele totale de 61 şi 57 sunt valori medii, dintr-o medie totală de 100. Graficul indică şi o tendinţă de creştere în Olanda, unde numărul maxim de căutări a fost înregistrat în ianuarie 2010. Katrina este mulţumită că datele oferite de acest instrument confirmă informaţiile pe care le deţinea deja despre pieţele din Germania şi Olanda.
Ţinând cont de aceste informaţii, Katrina analizează cu mai multă atenţie datele Google Analytics de pe site-ul ei web. Secţiunea „Vizitatori” din raportul Acoperire hartă din Google Analytics indică vizitatorii din diferite ţări care şi-au manifestat interesul faţă de produs. Întrucât site-ul web al Katrinei are o versiune în finlandeză şi una în engleză, ea ştie că acesta este accesibil şi pentru cei care nu vorbesc limba finlandeză.

Când verifică datele pentru Olanda şi Germania în raportul Acoperire hartă, Katrina observă că 75 de utilizatori din Germania şi 28 de utilizatori din Olanda au accesat site-ul ei în ultima lună. Ceilalţi vizitatori internaţionali care au prezentat interes faţă de site-ul ei sunt din Irlanda, India şi Regatul Unit. 

În prezent, Katrina se confruntă cu anumite obstacole care nu îi permit să se extindă peste mări, cum ar fi în Regatul Unit, însă este mulțumită că există persoane interesate de produsul ei în afara Europei continentale. De asemenea, Katrina verifică rapid şi rata de respingere pentru Germania pentru a afla dacă vizitatorii s-au interesat de produsul ei sau dacă au părăsit site-ul după ce au accesat pagina principală. Rata de respingere pentru Olanda este de 4%, o valoare foarte mică. Aceasta înseamnă şi că 72 dintre cei 75 de vizitatori au fost suficient de interesaţi încât să exploreze site-ul, mergând mai departe de pagina principală.

Katrina utilizează apoi Instrumentul pentru extindere Google, una alt instrument Google gratuit, care permite utilizatorilor să afle detalii despre volumul de căutări şi despre sumele CPC din întreaga lume. Katrina introduce ţara sa de origine, limba principală a ţării, termenul finlandez pentru „mobilă” şi regiunea de extindere, în acest caz, Europa. Instrumentul pentru extindere este o combinaţie inteligentă între Instrumentul pentru cuvinte cheie, Google Traducere şi Estimatorul de trafic. 

În partea stângă apare un punctaj de oportunitate, care indică cea mai potrivită zonă pentru expansiune, în acest caz, Germania. Diferenţa faţă de Statistici de căutare este că Instrumentul pentru extindere se concentrează pe o perioadă de timp relativ scurtă, de aproximativ 30 de zile. Acest instrument funcţionează cel mai bine cu termeni de căutare mai generali, iar Katrina alege „mobilă” în loc de „design mobilă”.Katrina poate observa rapid şi că sumele licitate CPC recomandate pentru Germania sunt mai mari decât cele pentru propria ţară. Acest lucru este logic, întrucât este posibil să existe mai multe companii de mobilă care fac publicitate cu AdWords în Germania decât în Finlanda. Katrina a efectuat studiile iniţiale care o vor ajuta să decidă pe ce piaţă să se extindă. Următorii paşi vor fi reprezentaţi de cerinţele practice pentru extinderea în acele ţări.

Reveniţi pentru a consulta partea a doua din această serie de trei articole referitoare la extinderea afacerii dvs.!Articol publicat de Adriana Sătmărean, echipa Google AdWords România