Când încercaţi să optimizaţi şi să îmbunătăţiţi eficienţa conturilor anumitor agenţi de publicitate, vă confruntaţi cu o gamă largă de probleme. Şi, deşi multe dintre aceste conturi sunt complet diferite, majoritatea pot fi tratate cu aceleaşi abordări generale. 

În acest articol, am încercat să descriu pe scurt aspectele unui cont pe care ar trebui să ne axăm la optimizarea iniţială. Fiecare agent de publicitate poate considera că este un expert în optimizare şi poate efectua o configurare elementară a contului.

1. Structura contului

Campania 1, Grupul de anunţuri nr. 1. 

Cel mai adesea, de aici începe şi aici se încheie structura unui cont. O structură bună a contului este fundaţia. Fără aceasta, optimizarea nu are niciun sens. Nu se poate construi o casă începând cu acoperişul. Ca atare, înainte de a continua, asiguraţi-vă că următoarele aspecte sunt respectate:
  • Campania publicitară este „fereastra” spre site, reflectând tipurile de produse şi de servicii pe care le oferiţi. 
  • Aţi creat parametri globali (direcţionare, buget) la nivelul campaniei
Aţi creat grupuri de anunţuri separate, dedicate în mod exclusiv fiecăruia dintre produse. Grupurile de anunţuri care au o singură temă sau care sunt dedicate unui singur grup de vizitatori sunt grupate la nivelul campaniei. Nu vă faceţi probleme dacă aveţi un număr mare de grupuri de anunţuri, întrucât acest lucru este un indicator al unui cont eficient. 


2. Anunţurile

Agenţii de publicitate ne spun adesea „Aruncaţi o privire. Credeţi că acesta este un anunţ bun?” Este dificil să răspundem în mod obiectiv la această întrebare. Crearea anunţurilor este un proces creativ. Caracterul unic al fiecărui anunţ din programul AdWords este ceea ce îl face interesant, atât pentru vizitatori, cât şi pentru agenţii de publicitate. În acelaşi timp, trebuie să vă asiguraţi şi că:

  • Anunţul este simplu, dar profesional. Claritatea sensului, lipsa erorilor gramaticale şi caracterul unic sunt componentele unui anunţ interesant şi atractiv pentru vizitatori. 
  • Creaţi două sau trei anunţuri în fiecare grup de anunţuri, apoi permiteţi-le să apară online unul câte unul. În acest fel, veţi putea evalua eficienţa fiecărui anunţ. 
  • Utilizaţi expresii atractive, cum ar fi „Livrare gratuită”, însă asiguraţi-vă de veridicitatea acestora.
  • Dacă vizaţi Federaţia Rusă, Ucraina sau alte ţări, puteţi crea anunţuri cu o lungime mai mare decât cea standard. Pentru aceasta, trebuie să alegeţi opţiunea corespunzătoare din grupul de anunţuri existent atunci când creaţi un nou anunţ text. Profitaţi la maximum de această oportunitate! 
  • Regula este că anunţurile dau rezultate mai bune dacă adresa URL de destinaţie duce la produsul promovat, nu la pagina principală a site-ului web. Dacă vizitatorul caută un frigider, nu va fi interesat de mese de călcat. 

3. Cuvintele cheie

Cuvintele cheie reprezintă legătura dintre vizitator şi anunţul şi site-ul dvs. web. Ca atare, o listă eficientă de cuvinte cheie este o garanţie că anunţul va fi afişat numai pentru acei vizitatori care vor fi interesaţi de acesta. 

De asemenea, scorul de calitate al unui cuvânt cheie influenţează în mod direct costul pe clic: cu cât este mai ridicat scorul de calitate, cu atât este mai redus costul pe clic, aceasta fiind o regulă generală, fără excepţie. Ca atare, atunci când creaţi o listă de cuvinte cheie, trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:

  • În majoritatea cazurilor, grupul de anunţuri trebuie să conţină maximum 10-20 de cuvinte cheie. Dacă lista de cuvinte cheie devine considerabil mai lungă înseamnă că grupul de anunţuri nu este suficient de bine definit. Poate fi o idee bună să împărţiţi acest grup în două sau trei grupuri de anunţuri. 
  • În primul rând, puteţi utiliza ca sursă de cuvinte cheie chiar propriul site web sau experienţa anterioară. Puneţi-vă în locul vizitatorilor şi întrebaţi-vă ce termeni ar utiliza aceştia atunci când caută produsul dvs. Când nu mai aveţi idei, „Instrumentul pentru cuvinte cheie” vă poate oferi sugestii (fila "Raportare şi instrumente"). 
  • Cuvintele cheie negative sunt prietenii dvs. Acestea vă ajută să eliminaţi căutările irelevante, împiedicându-vă astfel să cheltuiţi prea mulţi bani. Utilizând funcţia „Vedeţi termenii de căutare...” din fila Cuvinte cheie, puteţi afla ce termeni de căutare sunt irelevanţi şi îi puteţi adăuga drept cuvinte cheie negative. Acest lucru vă va ajuta şi să obţineţi noi idei de cuvinte cheie. Eliminarea termenilor de căutare nu este numai unul dintre elementele fundamentale ale optimizării, ci şi o sarcină de rutină pe care trebuie să o efectuaţi din când în când. 

Respectând indicaţiile de mai sus, vom avea o bază solidă: un cont structurat, cu anunţuri şi cuvinte cheie eficiente. 

În următoarele articole, puteţi afla detalii despre direcţionarea în funcţie de criterii geografice, licitarea şi setarea bugetelor, destinaţiile de plasare ale anunţurilor şi modul de urmărire a performanţei campaniilor. 


Articol publicat de Adriana Sătmărean, echipa Google AdWords România