Unul dintre principalele avantaje ale publicităţii online este posibilitatea de a direcţiona campaniile spre anumite locaţii, cum ar fi oraşe, regiuni sau ţări. De exemplu, pentru a se adresa utilizatorilor care caută maşini de închiriat în Timişoara, o companie de închirieri de maşini poate direcţiona o campanie spre Timişoara şi poate include în anunţuri numai reducerile valabile în acest oraş.


În februarie, am lansat direcţionarea în funcţie de oraş pentru încă 17 ţări, iar obiectivul nostru este ca direcţionarea în funcţie de locaţie să fie mai precisă, mai uşor de utilizat şi mai flexibilă. În cadrul procesului de planificare pentru îmbunătăţirile viitoare, aducem câteva modificări funcţiilor AdWords de direcţionare în funcţie de locaţie. Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu 8 iulie 2011 şi vor include:


Modificări ale locaţiilor disponibile existente:

Datorită modificărilor ce au loc în zonele geografice reale sau datorită existenţei locaţiilor duplicat sau suprapuse vizate, vom elimina anumite locaţii vizate din ţări cum ar fi Japonia, Danemarca, Spania şi Olanda, printre altele. De exemplu, în 2010, au fost abolite şase provincii din Finlanda şi, deşi nu veţi mai putea viza aceste provincii, veţi putea viza în continuare oraşe din Finlanda. Nu veţi putea viza aceste provincii în programul AdWords, însă veţi putea viza în continuare oraşe din Finlanda. După intrarea în vigoare a modificărilor, nu veţi mai putea adăuga locaţiile menţionate aici în campaniile noi. Dacă în prezent vizaţi oricare dintre aceste locaţii în campaniile existente, vă recomandăm să le transferaţi spre zonele vizate recomandate din listă. În caz contrar, le vom transfera automat. Examinaţi cu atenţie lista, întrucât unele dintre aceste modificări vor duce la transferarea spre zone mai mari.

Retragerea formelor personalizate (zonele vizate în funcţie de puncte multiple sau zonele poligonale vizate):

Nu veţi mai putea adăuga zone vizate în funcţie de puncte multiple în cadrul programului AdWords. Veţi putea vedea şi şterge formele existente în campaniile dvs. actuale, iar noi le vom utiliza în continuare până la finalul anului 2011. După aceea, toate zonele poligonale vizate care există încă în campaniile AdWords vor fi transferate spre locaţii disponibile, cum ar fi un oraş sau un punct de pe hartă cu o rază, aflat în apropiere. Vă recomandăm să înlocuiţi zonele poligonale vizate cu aceste alternative; în caz contrar, le vom transfera automat la finalul anului 2011.

Eliminarea funcţiei „Afişaţi adresa în anunţ”:

În anumite ţări, aveţi în prezent opţiunea de a afişa o adresă împreună cu anunţurile dvs., bifând opţiunea „Permiteţi adresei să se afişeze în anunţurile mele” pentru campaniile care vizează o zonă din jurul unui punct de pe hartă. Această opţiune nu va mai fi disponibilă. Dacă doriţi să afişaţi adresa sau numărul de telefon al firmei, va trebui să utilizaţi extensii de locaţie AdWords.


Dacă utilizaţi aceste funcţii cu ajutorul AdWords API, accesaţi blogul AdWords API pentru mai multe informaţii despre modificările efectuate.Aceste modificări vor avea loc ulterior datei de 8 iulie 2011. Vă recomandăm să ajustaţi imediat setările pentru direcţionarea în funcţie de locaţie ale campaniilor dvs., utilizând alternativele disponibile.


Notă: La acest moment lucrăm la extinderea facilității de targetare regională pe orașe și sperăm să putem oferi această facilitate cât mai curand și pentru teritoriul României. Pentru moment, pentru afișarea anunțurilor în România vă stau la dispozitie afișarea regională personalizată (permite afișarea anunțului pe o rază de x km în jurul unei locații selectate) sau afișarea la nivel de țară.

Articol publicat de Cătălina Simion, echipa Google AdWords România