Am fost întotdeauna de părere că publicitatea grafică are potenţialul de a fi mai inteligentă, de a avea performanţe mai bune şi de a fi mai uşor de cuantificat. Azi dorim să scoatem în evidenţă unul dintre elementele prea puţin promovate în publicitatea grafică, element ce permite această transformare: remarketingul. Remarketingul vă permite să ajungeţi la utilizatorii site-ului web prin intermediul unui mesaj relevant, pe măsură ce aceştia navighează pe alte site-uri de pe web. Am implementat această funcţie în Reţeaua de display Google cu un an în urmă şi suntem de părere că are un real succes. În 2010, numărul total de agenţi de publicitate care utilizează remarketingul a crescut în medie cu 113% în fiecare trimestru de la lansare. Iată câteva exemple ale modului în care anumiţi utilizatori au folosit remarketingul în mod eficient:

• Compania Yankee Candle a utilizat remarketingul pentru a interacţiona din nou cu cumpărătorii, sporind astfel ratele de conversie cu 600% şi reducând la jumătate costul pe conversie.

• Compania producătoare de computere Lenovo a crescut numărul de vânzări cu 20% şi a redus raportul cheltuieli/venit general cu 14% într-o campanie care includea remarketing şi anunţuri grafice pentru mai multe reţele.

etrailer.com, distribuitor online de echipamente pentru remorcare, a dublat rata de clic şi a obţinut un cost-pe-clic mai mic cu 75% atunci când a utilizat remarketingul, prin comparaţie cu campaniile de publicitate grafică obişnuite.

Puteți găsi studiile de caz referitoare la exemplele de mai sus pe pagina web a Rețelei de Display Google.

În anul care a trecut de la lansare, am sporit performanţa şi posibilitatea de extindere cu ajutorul a trei îmbunătăţiri esenţiale, pentru ca remarketingul să fie chiar mai eficient pentru toţi agenţii de publicitate, de la cei mai mici la cei mai mari. În primul rând, acum puteţi afişa un anunţ relevant imediat după ce un client potenţial părăseşte site-ul dvs., acela fiind momentul în care este cel mai probabil ca respectivul client să facă clic (conform analizei noastre interne). În al doilea rând, am îmbunătăţit algoritmul care ajută la aflarea, în timp real, a sumei pe care ar trebui să o plătiţi pentru fiecare afişare, pentru a maximiza posibilitatea ca un utilizator să facă clic pe anunţ. În sfârşit, acoperirea tot mai extinsă a Reţelei de display Google se traduce prin faptul că puteţi ajunge la clienţi pe tot mai multe site-uri de pe web. În medie, ajungem la 84% dintre persoanele dintr-o listă de remarketing obişnuită şi difuzăm sute de miliarde de afişări publicitare în fiecare lună pentru peste 500 de milioane de utilizatori de internet din întreaga lume.

Pe măsură ce vom afişa anunţuri mai relevante pe mai multe site-uri, tot mai mulţi utilizatori şi editori se vor bucura de avantaje, pe lângă agenţii de publicitate.

• Editorii se bucură de o creştere semnificativă a veniturilor obţinute din difuzarea anunţurilor de remarketing pe site-urile lor. Conform studiilor noastre, un anunţ de remarketing aproape dublează veniturile obţinute cu ajutorul altor anunţuri grafice.

• Utilizatorii ne-au comunicat că sunt încântaţi de faptul că remarketingul furnizează anunţuri mai bine direcţionate. Marie DeOrio, fondatoarea site-ului Vintage Fashion Directory, declară că anunţurile de remarketing sunt „fascinante şi fabuloase. Anunţurile nu par a fi anunţuri. Dacă sunt corect direcţionate şi dacă promovează elemente de interes, atunci acestea reprezintă informaţii valoroase.” Marie spune că difuzează anunţuri de remarketing pe site-ul său web deoarece este de părere că acestea oferă „o mai bună experienţă pentru utilizatori”.

Nu ne oprim aici însă. În lunile ce urmează, intenţionăm să prezentăm o serie de funcţii noi care vor face din remarketing o funcţie chiar mai inteligentă, mai rapidă şi mai dinamică . Credem că interesul manifestat faţă de remarketing va creşte în continuare, pe măsură ce agenţii de publicitate, editorii şi utilizatorii vor descoperi avantajele şi pe măsură ce vom identifica şi alte tehnologii care ajută la atingerea celui mai important scop: afişarea anunţului potrivit pentru persoana potrivită, la timpul potrivit.

Scris de Aitan Weinberg, manager de produs. Publicat de Mădălina Ana, Google AdWords România