Coşmarul unui agent de publicitate Google AdWords mic: anunţurile au o rată de clic mică (şi, ca atare, un Scor de calitate redus), iar clienţii care accesează site-ul îl părăsesc rapid. Agentul de publicitate caută o explicaţie raţională. Mai mult ca sigur, concurenţa face clic în mod intenţionat pe anunţurile sale!

Această teorie, oricât de atrăgătoare pare, este de obicei falsă. Întrucât este interesul companiei Google să asigure calitate maximă pentru clicuri, utilizăm o combinaţie pe mai multe niveluri a unor algoritmi actualizaţi, care detectează şi împiedică astfel de strategii.


Abordarea critică

După ce eliminaţi din calcul teoria conspiraţiei, puteţi analiza din nou contul dvs. AdWords şi pagina de destinaţie. O valoare CTR redusă indică de obicei o calitate redusă a anunţului şi/sau irelevanţa acelui anunţ pentru un anumit termen. De exemplu, în cazul în care compania dvs. vinde accesorii pentru fotbal, problema poate fi reprezentată de cuvântul cheie „minge”. Cel mai probabil, unii dintre utilizatorii care introduc acest termen caută acel obiect din piele, care se loveşte cu piciorul. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor doresc să afle bârfe despre jucători de fotbal, să urmărească cele mai interesante goluri din campionatele trecute sau să cumpere o minge de tenis etc. Unii dintre utilizatori pot chiar să nu se refere la „minge” ca obiect sportiv, ci cu un sens figurat. Prin urmare, cuvântul „minge” pare să aibă un sens prea larg.

Pentru a remedia acest aspect, vă recomandăm să ştergeţi cuvintele cheie generale de acest tip şi să evidenţiaţi mai bine profilul companiei. Ce fel de mingi vindeţi? Unde le vindeţi? Cât costă? Răspunsurile la astfel de întrebări vă pot permite să rafinaţi cuvintele cheie, textele publicitare (includerea preţurilor în textele publicitare este o metodă excelentă!) şi opţiunile de direcţionare a campaniei. Întreaga listă de cuvinte cheie poate fi divizată în funcţie de mai multe subiecte. De exemplu, să presupunem că vindeţi mingi de fotbal, mingi de rugby şi mingi medicinale. Pentru fiecare tip de minge trebuie să creaţi un grup de anunţuri. În acest fel, puteţi optimiza valoarea CTR şi Scorul de calitate. Clicurile acumulate pot deveni mai valoroase (pe măsură ce clienţii manifestă mai mult interes faţă de produs), iar costul acestora poate scădea.


Remedierea site-urilor web

Este posibil ca mulţi agenţi de publicitate să se culce pe lauri în această etapă. Nu uitaţi, însă, că sunteţi abia la jumătatea drumului spre succes. Cu toate că Google trimite trafic spre site-ul dvs. web, este datoria dvs. să utilizaţi acest trafic. Trebuie să încercaţi să vă priviţi site-ul într-un mod obiectiv. Pe internet, site-urile bune atrag clienţi buni, care fac clic, cumpără şi comunică altor utilizatori cât de mulţumiţi au fost. Puteţi produce cele mai bune mingi din lume, însă dacă site-ul dvs. nu este de actualitate, nu pare de încredere sau nu se potriveşte cu simţul estetic de bază al clienţilor, nicio valoare CTR sau niciun Scor de calitate nu vă poate salva.

Întrucât majoritatea agenţilor de publicitate privesc site-ul web propriu ca pe o operă de artă, ca pe un loc unde sunt publicate gândurile directorului companiei şi fotografiile acestuia de la petrecerile corporaţiei, este o idee bună să solicitaţi ajutor din partea unui expert extern. Un astfel de expert poate privi cu un ochi critic conţinutul şi stilul site-ului. Trebuie să vă puneţi următoarele întrebări cu privire la site-ul web:
prezintă acesta date corecte despre toate aspectele ce ţin de activitatea firmei noastre, aspecte pe care dorim să le promovăm cu AdWords?
se navighează uşor pe site, pot clienţii să realizeze cu uşurinţă acţiunile pe care dorim să le efectueze?
nu sunt tema grafică şi/sau interfaţa de utilizare neatrăgătoare din cauza culorilor ce nu se potrivesc, a fontului nepotrivit sau a aspectului învechit?
este conţinutul site-ului relevant pentru un vizitator (sfat: vă recomandăm să ascundeţi cât mai bine fotografia în care se strâmbă preşedintele sau chiar să o ştergeţi definitiv!)?

Puţin bun simţ şi puţină critică pot aduce rezultate semnificative. De asemenea, puteţi analiza datele statistice furnizate, de exemplu, de programul Google Analytics.

După examinarea site-ului şi după implementarea unui plan de îmbunătăţire, trebuie să sincronizaţi site-ul actualizat cu contul AdWords. Grupurile de anunţuri trebuie să ducă direct la paginile asociate. Dacă unul dintre anunţuri duce în continuare la pagina principală, este foarte posibil ca problema să nu fi fost încă remediată. După finalizarea procedurii descrise mai sus, vă puteţi felicita şi puteţi trece la faza a treia, care nu se va încheia niciodată: monitorizarea şi optimizarea. Datele statistice ne pot indica ce părţi ale site-ului web sunt încă neatrăgătoare pentru clienţi. Putem remedia aceste probleme cu ajutorul unor instrumente adecvate, cum ar fi Google Website Optimiser.


O prezentare mai generală…

Trebuie să reţineţi că succesul publicităţii pe internet nu depinde în mod direct de suma cheltuită pentru programul AdWords. Adesea, prin utilizarea unei părţi a bugetului pentru publicitate în vederea îmbunătăţirii site-ului web şi a structurii contului AdWords, puteţi să creşteţi vânzările şi să îmbunătăţiţi rentabilitatea investiţiei. Când veţi dori să utilizaţi anunţuri AdWords, vă recomandăm să priviţi lucrurile într-o perspectivă mai largă, întrucât bugetele publicitare şi suma cost-pe-clic reprezintă numai doi factori dintre multitudinea de factori incluşi în ecuaţie.

Succes!


Postat de Cătălina Simion, Google AdWords România