Ne-am ocupat mai întâi de funcţia de filtrare, iar apoi am oferit o descriere detaliată a rapoartelor privind interogările de căutare.

În această parte ne concentrăm atenţia asupra anunţurilor, a modului de evaluare a performanţei textului publicitar şi discutăm, în acelaşi timp, despre anumite setări importante ce pot influenţa puternic rezultatele pe care le obţineţi.

Testarea continuă a textului publicitar

Chiar şi cele mai bine realizate liste de cuvinte cheie sunt inutile dacă nu puteţi descrie în mod adecvat ofertele pentru utilizatorii dvs. Cele 25 de caractere ale titlului şi cele două rânduri de câte 35 de caractere ale textului publicitar nu vă permit să oferiţi prea multe detalii despre avantajele produselor şi serviciilor dvs.

Aceste limite trebuie să îi încurajeze, însă, pe toţi agenţii de publicitate să scoată în evidenţă 1 sau 2 dintre cele mai importante caracteristici ale produselor pe care le promovează şi care le diferenţiază pe acestea de oferta concurenţilor.

Începătorii fac în mod frecvent greşeala de a trece cu vederea posibilităţile pe care le oferă adăugarea mai multor texte publicitare într-un grup de anunţuri, fapt care presupune, în acelaşi timp, conectarea acestora cu o listă de cuvinte cheie. Care sunt avantajele acestei măsuri? În primul rând, atunci când un utilizator efectuează căutări folosind în repetate rânduri aceeaşi interogare şi vede acelaşi text publicitar pentru a doua sau a treia oară, este foarte posibil să îl ignore definitiv. În al doilea rând, este posibil ca unii dintre utilizatori să fie mai atraşi de promisiunea unei livrări gratuite a produselor, în timp ce alţii vor prefera să facă clic pe un text sau o imagine care promite o reducere cu 10% sau 20% pentru produsele comandate.

Prin analizarea interogărilor de căutare încercăm să identificăm obiceiurile de căutare ale utilizatorilor (adică lucrurile pe care aceştia le caută). În mod asemănător, utilizând mai multe texte publicitare, putem identifica acele variante ale textului publicitar (şi cuvintele cheie pe care acestea le inspiră) ce pot atrage în cel mai eficient mod atenţia utilizatorilor.

Când creaţi un grup de anunţuri nou, este o idee bună să realizaţi 2-3 versiuni ale aceluiaşi anunţ, iar după o perioadă de testare de 2-3 săptămâni sau chiar o lună, să analizaţi performanţa fiecăreia dintre acestea. În urma analizei, puteţi să renunţaţi la textele cu cele mai slabe performanţe şi să le înlocuiţi cu texte publicitare noi, pe care să le lăsaţi să concureze pentru o nouă perioadă de testare cu cele care au dovedit anterior că au o performanţă bună.

Analizarea performanţei

Anterior, când doreaţi să consultaţi date detaliate despre anunţuri, apelaţi la Raportul privind performanţa anunţurilor. În interfaţa AdWords care a fost introdusă în ultimul an, aveţi posibilitatea de a analiza toate datele importante fără a consulta Centrul de rapoarte.

Faceţi clic pe o campanie sau un grup de anunţuri din panoul de navigare aflat în partea stângă, apoi alegeţi fila Anunţuri, care afişează toate statisticile pentru perioada de timp de care sunteţi interesat.

În Centrul de rapoarte, aveaţi posibilitatea de a selecta tipurile de anunţuri pentru care doreaţi să includeţi date în raport: text, imagine sau mobile.

Acest tip de filtrare este, de asemenea, disponibil în noua interfaţă făcând clic pe butonul Filtru:


Dar căror aspecte ar trebui să le acordaţi o atenţie specială?

Când efectuaţi analizarea datelor, trebuie să luaţi întotdeauna în considerare coloana Difuzare %. Aceasta arată procentajul afişărilor primite de un anumit anunţ dintr-un grup de anunţuri.

Există mai mulţi factori care stabilesc care este anunţul ce va fi afişat în timpul unei căutări. În primul rând, sistemul analizează legătura dintre cuvintele cheie, textul publicitar şi pagina de destinaţie (pagina pe care utilizatorul o vede după ce face clic pe anunţ). Variantele anunţului care nu utilizează termeni din lista de cuvinte cheie vor apărea probabil cu o frecvenţă mai mică, din cauza calităţii lor reduse.

Un alt factor important este configurarea unei opţiuni numite Rotaţia anunţurilor. Aceasta este o setare disponibilă la nivel de campanie, care prescrie faptul că, dintr-un anumit grup de anunţuri trebuie afişată varianta de anunţ cu cea mai ridicată rată de clic sau cel mai bun Scor de calitate (ceea ce reprezintă opţiunea Optimizare a acestei setări) sau trebuie afişată fiecare variantă de aproximativ acelaşi număr de ori (ceea ce reprezintă opţiunea Rotaţie a setării). Faceţi clic pe o campanie din panoul de navigare, apoi alegeţi fila Setări. Aveţi posibilitatea de a seta aici rotaţia anunţurilor, în secţiunea Setări avansate.


Este important să reţineţi că alegerea opţiunii Rotaţie nu înseamnă că toate anunţurile dvs. dintr-un anumit grup de anunţuri vor fi afişate de un număr egal de ori pe parcursul unei perioade de timp. De fapt, această opţiune înseamnă că fiecare anunţ are şanse egale în timpul unei licitaţii şi că sistemul nu avantajează acele anunţuri care au primit anterior rate de clic mai ridicate.

Când alegeţi opţiunea Rotaţie, o variantă de anunţ care are un text publicitar neconvingător şi o performanţă scăzută poate diminua rezultatele pe care le obţineţi.

Chiar dacă există diferite opinii în legătură cu setările ce ar trebui utilizate, părerea mea personală este că pentru început merită să încercaţi opţiunea Rotaţie, deoarece, potrivit propriei mele experienţe, anunţurile sunt afişate de un număr de ori aproximativ egal, fapt care face ca rezultatele obţinute să fie comparabile, având în vedere că fiecare dintre anunţuri are aceeaşi şansă de a funcţiona bine.

Trebuie, de asemenea, să analizaţi cu atenţie datele care răspund obiectivelor dvs. şi să utilizaţi această analiză pentru a stabili care dintre variantele de anunţ poate continua să apară şi care ar trebui întreruptă. Vă puteţi confrunta adeseori cu situaţia în care un anunţ cu o rată de clic foarte mare primeşte puţine conversii:


Ca exerciţiu aplicativ, puteţi să accesaţi funcţia de filtrare prezentată în prima parte a acestei serii şi să creaţi un filtru salvat care să arate numai anunţurile respinse.

Postat de Mădălina Ana Echipa, Google AdWords România