În postarea anterioară, am discutat despre remedierea problemelor de conectare a conturilor AdWords şi Google Analytics, precum şi despre anumite probleme cum ar fi lipsa datelor. Astăzi ne vom ocupa de modalităţile de remediere a înregistrărilor de date precum şi de problemele legate de comerţul electronic şi de etichetarea automată sau manuală.

Deşi Google Analytics înregistrează date despre vizitatori şi importă date AdWords despre clicuri şi afişări, nu pot vedea deloc vizite de la AdWords

Mai întâi, este necesară conectarea conturilor Google Analytics şi AdWords (consultaţi postarea anterioară). De asemenea, trebuie să activaţi funcţia de etichetare automată din contul AdWords sau să etichetaţi manual anunţurile pentru ca Google Analytics să poată identifica în mod corect utilizatorii care au făcut clic pe anunţul dvs. AdWords. Dacă decideţi să etichetaţi manual anunţurile, puteţi utiliza Instrumentul de creare a adreselor URLcare este disponibil gratuit în Centrul de ajutor Google Analytics . Reţineţi că nu trebuie să utilizaţi niciodată simultan etichetarea automată şi etichetarea manuală. Aceasta ar putea cauza apariţia unor probleme sau înregistrări incorecte în Google Analytics. Dacă până aici totul este în ordine, puteţi trece la următoarele paragrafe.

După etichetarea (automată sau manuală) a adreselor URL de destinaţie, următoarele situaţii pot crea probleme:

Redirecţionare spre pagina dvs. de destinaţie

Adresa URL de destinaţie AdWords trimite la o pagină de destinaţie care apoi efectuează o redirecţionare. În timpul acesteia, se poate întâmpla destul de frecvent ca parametrul de urmărire (parametrul gclid) să fie ignorat sau să fie eliminat. Eliminarea sau ignorarea parametrilor de urmărire va determina o urmărire incorectă a campaniei. În general, aceasta înseamnă că vizitele corespunzătoare nu sunt atribuite campaniilor dvs. AdWords. În schimb, rapoartele Google Analytics afişează numai faptul că valoarea (nu este definită) sau identifică respectivele vizite drept „neplătite”, de la „site-uri de recomandare” sau „directe”. În acest caz, cel mai simplu este să modificaţi în consecinţă adresa URL de destinaţie din AdWords. Nu trebuie decât să utilizaţi adresa URL finală (la care trimite redirecţionarea) ca adresă URL de destinaţie. De asemenea, puteţi să transferaţi parametrii de urmărire gclid în adresa URL. În acest caz, va trebui să solicitaţi webmasterului dvs. să configureze adresa URL pentru dvs.

Parametrii de urmărire provoacă erori de server

Un mic procent de adrese URL de destinaţie nu acceptă parametri suplimentari pentru adresa URL din cauza redirecţionărilor sau a setărilor de server. Din această cauză, parametrul de urmărire gclid va genera o pagină de eroare. Pentru a verifica dacă anunţul dvs. funcţionează aşa cum doriţi, căutaţi pe Google anunţul şi faceţi clic pe acesta (contul dvs. AdWords va fi taxat pentru acest clic). De asemenea, puteţi să urmaţi instrucţiunile cuprinse în acest articol din Centrul de ajutor pentru a efectua un test gratuit. Dacă ajungeţi pe site-ul dvs. fără a primi un mesaj de eroare şi dacă adresa dvs. URL din bara de adrese a browserului conţine parametrul de urmărire „gclid”, înseamnă că totul funcţionează cum trebuie. Dacă întâmpinaţi probleme, citiţi articolul din Centrul de ajutor menţionat mai sus.

Datele referitoare la vizitatori sunt înregistrate şi sunt în mod corect atribuite contului AdWords. Cu toate acestea, vânzările de comerţ electronic nu sunt atribuite contului AdWords, ci unor surse „directe” sau de „recomandare”.

Dacă gestionaţi un magazin online şi urmăriţi vânzările utilizând codul pentru comerţ electronic Google Analytics, este posibil ca vânzările să fie atribuite unor surse „directe” sau de „recomandare” (de cele mai multe ori, site-ul dvs. web). Acest lucru se întâmplă în mod obişnuit atunci când achiziţiile sunt procesate pe un subdomeniu al site-ului dvs. web sau prin intermediul unui coş de cumpărături terţă parte. Consultaţi, în Centrul de ajutor, articolul „Cum pot utiliza Google Analytics pentru a înregistra un coş de cumpărături terţă parte?” pentru a afla cum să ajustaţi codul Google Analytics astfel încât tranzacţiile să fie în mod corect urmărite şi atribuite.

Sperăm că acest rezumat v-a oferit o prezentare generală utilă a modului în care să remediaţi cele mai obişnuite probleme care apar la utilizarea serviciului Google Analytics. Pentru informaţii suplimentare cu privire la Google Analytics puteţi să răsfoiţi Centrul de ajutor Google Analytics (în limba engleză), să găsiţi mai multe detalii pe forumul nostru şi să consultaţi blogul Conversion Room al serviciului Google Analytics .