Continuăm seria de sfaturi referitoare la configurarea iniţială şi optimizarea elementară a unui cont. În articolele precedente, am creat un cont cu o structură eficientă, cu anunţuri şi cuvinte cheie eficiente şi, de asemenea, am ajustat direcţionarea şi bugetul campaniilor. În acest articol, vom discuta despre alte două setări de bază: sumele licitate cost-pe-clic şi destinaţiile de plasare ale anunţurilor; vom oferi, de asemenea, exemple despre funcţionarea acestora.


Sumele licitate cost-pe-clic

În majoritatea cazurilor, în sistemul AdWords, plătiţi pentru activitatea publicitară numai atunci când un vizitator face clic pe anunţul dvs. Tipul de sumă licitată ales se află în secţiunea „Setările campaniei” şi poate fi automată (sistemul va schimba valoarea sumei licitate pentru a obţine cel mai mare număr de afişări permis de buget) sau manuală (dvs. setaţi propria valoare a sumei licitate). Principalele aspecte de care trebuie să ţineţi cont atunci când optimizaţi procesul de licitare sunt următoarele:

● Setarea automată a sumei licitate este ideală pentru situaţiile în care nu doriţi să petreceţi prea mult timp pentru ajustarea campaniei. În acelaşi timp, trebuie să setaţi o limită superioară pentru costul pe clic, astfel încât să evitaţi surprizele neplăcute.
● Anumite funcţii (de exemplu, afişările planificate ale anunţurilor) nu funcţionează împreună cu licitarea automată.
● Vă interesează mai mult afişările anunţului decât recomandările spre site-ul dvs.? Dacă da, în cazul campaniilor difuzate în Reţeaua de display Google, puteţi alege opţiunea de plată la fiecare 1.000 de afişări.
● Aţi activat urmărirea conversiilor? Vă recomandăm să utilizaţi instrumentul de optimizare a costului pe conversie sau Instrumentul de optimizare a conversiilor. Vă informăm că instrumentul de optimizare a costului pe conversie poate fi activat şi în cazul licitării automate. Cu ajutorul datelor despre conversii, acest instrument vă permite să gestionaţi sumele licitate cost-pe-clic într-un procent de 30%, fapt ce ajută adesea la reducerea costului pe conversie.
● Urmăriţi poziţia medie a anunţului pentru fiecare cuvânt cheie. În cazul anumitor termeni, poziţia este prea redusă, însă sunt aceste cuvinte cheie importante pentru dvs.? Puteţi creşte suma licitată cost-pe-clic individuală pentru acest cuvânt cheie, fapt ce va duce la îmbunătăţirea poziţiei anunţului.
● Este un anumit cuvânt cheie mai eficient decât celelalte (valoare CTR ridicată, rată de conversie ridicată)? Este rentabil să creşteţi suma licitată cost-pe-clic pentru acest termen cu scopul de a atrage mai mulţi vizitatori. În cazul termenilor mai puţin eficienţi, puteţi reduce valoarea sumei licitate sau puteţi chiar să îi întrerupeţi.
● Sfatul de mai sus nu este valabil numai pentru cuvintele cheie, ci şi pentru destinaţiile de plasare ale anunţurilor. Sunt mai eficiente afişările pe un anumit site web? Adăugaţi manual acest site web drept destinaţie de plasare.
● Deşi veţi plăti întotdeauna suma necesară pentru a întrece concurenţii (de obicei, o sumă mai mică decât suma cost-pe-clic maximă setată), nu stabiliţi o sumă cost-pe-clic prea ridicată dacă nu vă puteţi permite acest lucru. Concurenţa este adesea imprevizibilă şi pot exista situaţii în care costul real se dovedeşte a fi egal cu suma maximă, iar bugetul dvs. se va epuiza foarte rapid.
● Dacă observaţi că pentru un anumit cuvânt cheie există foarte puţine afişări, este posibil să fi setat o sumă licitată cost-pe-clic prea redusă. Adesea, sistemul vă va informa că suma licitată cost-pe-clic este mai mică decât costul estimat pentru afişarea în prima pagină a anunţului corespunzător unui anumit cuvânt cheie. Această informaţie va fi afişată în fila „Cuvinte cheie”.


Destinaţiile de plasare

Destinaţiile de plasare se referă, în acest context, la locurile unde pot fi plasate anunţurile AdWords. Puteţi afla detalii despre destinaţiile de plasare ale anunţurilor în Centrul de ajutor, însă momentan vom discuta, ca de obicei, despre câteva tactici pe care le utilizăm noi şi care v-ar putea fi de folos:

● Făcând publicitate numai în reţeaua de căutare Google, pierdeţi clienţi potenţiali care fie nu utilizează motoare de căutare, fie utilizează alte motoare de căutare în afară de Google. Alegând să afişaţi anunţurile atât în reţeaua de căutare, cât şi în Reţeaua de display, vă veţi adresa unui public mai larg (de exemplu, utilizatorilor Facebook.com sau YouTube.com).
● Creăm întotdeauna campanii separate pentru reţeaua de căutare şi pentru Reţeaua de display. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, pentru campaniile din reţeaua de căutare, creăm liste de cuvinte cheie încercând să ghicim cât mai bine termenii de căutare pe care îi vor folosi utilizatorii. În cazul Reţelei de display, listele de cuvinte cheie sunt evaluate de sistem, stabilindu-se, în acelaşi timp, domeniul unui anumit site web. De obicei, anunţurile din Reţeaua de display sunt mai generale decât cele din reţeaua de căutare. De asemenea, este mai uşor să evaluăm performanţa anunţurilor dacă există campanii separate pentru reţeaua de căutare şi pentru Reţeaua de display, întrucât toţi parametrii pot fi consultaţi dintr-o privire (valoarea CTR, conversiile etc.), fiind astfel mai uşor de comparat.
● Dacă sunteţi pregătit să petreceţi puţin mai mult timp pentru ajustarea campaniei sau dacă doriţi să vă asiguraţi că anunţurile dvs. sunt afişate numai pe site-uri web relevante, este recomandat să stabiliţi manual destinaţiile de plasare ale anunţurilor. În plus, instrumentul pentru destinaţii de plasare (fila „Raportare şi instrumente”) vă va ajuta să alegeţi site-urile web potrivite.
● Dacă alegeţi în mod automat un set de destinaţii de plasare ale anunţurilor, este foarte important să verificaţi periodic pe ce site-uri web a fost afişat anunţul (fila „Reţele” din campanie) şi să excludeţi acele site-uri care conţin materiale irelevante sau care vă aduc o valoare CTR redusă.
● Nu vă îngrijoraţi dacă valoarea CTR este mult mai mică în Reţeaua de display decât în reţeaua de căutare, întrucât acest lucru este perfect normal. Mai mult, valoarea CTR din Reţeaua de display nu influenţează scorurile de performanţă din reţeaua de căutare şi invers.
● Dacă alegeţi manual destinaţiile de plasare ale anunţurilor şi adăugaţi, în acelaşi timp, cuvinte cheie, anunţurile dvs. vor fi afişate numai pe acele site-uri şi pagini web care au legătură cu cuvintele cheie. Doriţi ca anunţul dvs. să fie afişat în toate paginile de pe site-urile web alese? Dacă da, ştergeţi toate cuvintele cheie din campanie.


Am finalizat prezentarea setărilor de bază ale campaniei. Informaţiile din cele trei articole ne-au ajutat să creăm un cont construit în mod eficient. În următorul articol vom discuta despre cele mai bune şi mai simple modalităţi de a urmări performanţa unui anunţ din campanie.



Postat de Cătălina Simion, Echipa Google AdWords România