Ne apropiem de finalul scurtei serii de sfaturi cu privire la optimizarea elementară a unui cont AdWords. În articolele precedente, am discutat despre structura unui cont, despre anunţurile şi cuvintele cheie eficiente, despre direcţionare şi buget, despre destinaţiile de plasare şi despre licitare. În acest articol final, vom discuta pe scurt despre modul de evaluare a performanţei unei campanii publicitare cu ajutorul resurselor furnizate de Google, îndeosebi al urmăririi conversiilor în AdWords şi Google Analytics. De asemenea, vă vom oferi câteva sfaturi despre interpretarea rapoartelor din fila „Parametri”.


Urmărirea conversiilor în programul AdWords

Atunci când analizaţi contul unui agent de publicitate, uneori este dificil de stabilit ce anunţuri sau cuvinte cheie sunt cele mai eficiente (cu alte cuvinte, care dintre acestea aduc cele mai multe avantaje agentului de publicitate). Se pare să valoarea CTR rămâne neschimbată, la fel ca şi suma cost-pe-clic medie. Însă nu toate cuvintele cheie sunt la fel de utile.

Să ne imaginăm o situaţie în care există 10 vizitatori pentru cuvântul cheie A, cu o sumă cost-pe-clic medie de 10 bani, însumând un cost total de 1 leu. Pentru cuvântul cheie B, cel de-al doilea, au existat 5 vizitatori contra unei sume cost-pe-clic medii de 20 de bani, însumând un cost total de 1 leu. Care dintre termeni este mai eficient? Veţi spune că primul, desigur, însă nu veţi avea întotdeauna dreptate. Ce-ar fi dacă, dintre cei 10 vizitatori obţinuţi cu ajutorul primului termen, niciunul nu a efectuat o achiziţie, în timp ce dintre cei 5 obţinuţi cu ajutorul celui de-al doilea termen, 3 au efectuat o achiziţie? În mod clar, costurile publicitare acumulate de cel de-al doilea termen sunt mai justificate.

Nu am deţine aceste informaţii dacă n-am instala urmărirea conversiilor sau un program de statistici: cu ajutorul urmăririi conversiilor, puteţi vedea datele relevante chiar în contul AdWords, pentru toate campaniile, anunţurile şi cuvintele cheie. Nu vom detalia aici modul de activare a urmăririi conversiilor (puteţi afla detalii în acest articol din Centrul de ajutor), însă, ca întotdeauna, vom discuta despre câteva recomandări generale:

Conversia nu este neapărat echivalentă cu o achiziţie. Conversia se referă la orice acţiune efectuată de un vizitator pe site-ul web, care vă determină să credeţi că acesta poate deveni un client. Aceasta înseamnă că un clic pe anunţul dvs. v-a fost util. O astfel de acţiune poate fi, de exemplu, o consultare a paginii de contact, caz în care puteţi plasa un cod de urmărire în pagina respectivă.

● Nu plasaţi un cod de urmărire în pagina vizată de anunţ. În acest caz, numărul de clicuri va fi egal cu numărul de conversii, iar acest tip de statistică va deveni inutil.

● Dacă urmăriţi locul unde sunt completate formularele, adăugaţi un cod de urmărire în pagina de confirmare a trimiterii formularului.

● Pe baza rezultatelor oferite de urmărirea conversiilor, puteţi întrerupe cuvintele cheie mai puţin eficiente sau puteţi reduce sumele licitate ale acestora. Pe de altă parte, cuvintele cheie care duc la un număr mare de conversii pot fi afişate mai des. Acelaşi lucru este valabil şi pentru site-urile web din Reţeaua de display.

● Contrar opiniei generale, urmărirea conversiilor este posibilă şi în cazul comenzilor cu preţuri schimbătoare.

● Imediat ce începeţi să obţineţi date despre conversii, utilizaţi Suma CPC optimizată pentru a permite sistemului să se axeze pe clicurile care au cele mai multe şanse de a duce la conversii, făcând astfel ca anunţurile dvs. să fie mai profitabile. Puteţi utiliza această funcţie chiar dacă importaţi conversii din Google Analytics. Dacă doriţi să vă axaţi pe recomandări chiar mai utile, utilizaţi Instrumentul de optimizare a conversiilor.


Google Analytics

Google Analytics este un program gratuit cuprinzător care are ca scop culegerea tuturor tipurilor de statistici privind site-urile web. Acest program merită propriul articol, dacă nu chiar propria carte. Acest lucru ar fi dificil de realizat, astfel că vă voi oferi numai câteva sfaturi cu privire la utilizarea programului Google Analytics:

● Dacă nu aveţi un cont Google Analytics, puteţi crea unul direct din cadrul contului AdWords, făcând clic pe linkul „Google Analytics” din fila „Raportare şi instrumente”. Este gratuit.

● Când (şi dacă) activaţi obiective în Google Analytics şi în cazul în care conturile dvs. sunt conectate, le puteţi importa în Conversii din AdWords (pagina „Conversii”).

● Unul dintre cei mai utili parametri pentru aflarea performanţei surselor de recomandare este Rata de respingere. Aflaţi ce tipuri de site-uri web atrag vizitatorii şi au cea mai redusă rată de respingere şi adăugaţi site-uri web similare („Destinaţie de plasare manuală a anunţului”) în campaniile din Reţeaua de display.


Parametri

Majoritatea rapoartelor din Centrul de rapoarte au fost mutate în fila „Parametri” din „Campanii”. Este posibil ca acest lucru să nu fie vizibil imediat în cont. Uneori este necesar să faceţi clic pe săgeata din partea dreaptă a tuturor filelor. Acestea sunt exemple de acţiuni pe care le puteţi efectua:

● Consultaţi Raportul geografic. Dacă anunţul nu dă rezultate bune în anumite regiuni (valoare CTR redusă sau scor al performanţei redus), excludeţi-le din opţiunile de direcţionare în funcţie de criterii geografice ale campaniei.

● Consultaţi raportul Ora. De aici puteţi afla la ce ore a înregistrat anunţul cel mai mare grad de eficienţă, să utilizaţi funcţia de planificare a afişărilor anunţurilor şi, de asemenea, să reduceţi suma licitată cost-pe-clic atunci când anunţul are performanţe reduse, dar să creşteţi această sumă atunci când anunţul este eficient.

● Consultaţi raportul Criterii demografice şi utilizaţi-l pentru a dezvolta activităţi de marketing bazate pe criterii demografice pentru campanie.


Am ajuns la finalul discuţiei despre optimizarea elementară a contului. Acum puteţi crea un cont şi îi puteţi urmări performanţa. De asemenea, veţi putea continua să dezvoltaţi şi să extindeţi activităţile publicitare în cadrul acestui cont, precum şi să implementaţi măsuri mai complexe care vă vor avantaja pe viitor. Reveniţi pe blog pentru a afla actualizările!


Postat de Cătălina Simion, Echipa Google AdWords România