În partea a cincea a seriei dedicate începătorilor sau agenţilor de publicitate care doresc să-şi reamintească elementele de bază ale programului AdWords, vom discuta despre modul în care funcţionează clasarea anunţului şi scorul de calitate în Reţeaua de căutare.


Modul în care sunt poziţionate anunţurile printre linkurile sponsorizate şi ceea ce se poate face pentru a îmbunătăţi clasarea anunţului sunt probleme cu care se confruntă mulţi agenţi de publicitate. Un anunţ direcţionat în funcţie de cuvinte cheie este clasat într-o pagină cu rezultate ale căutării pe baza sumei licitate cost-pe-clic (CPC) maxime şi a Scorului de calitate ale cuvântului cheie potrivit. Scorul de calitate se bazează pe performanţa recentă a cuvântului cheie şi a anunţului, pe relevanţa celor două pentru interogarea de căutare, precum şi pe alţi factori relevanţi.


Clasarea anunţului = suma licitată CPC × Scorul de calitate


Pentru a obţine cea mai bună clasare a anunţului posibilă şi, ca atare, o poziţie mai înaltă, este important să:

  • Aveţi cuvinte cheie şi texte publicitare relevante, o valoare CTR bună pe Google şi o sumă licitată CPC ridicată. Puteţi obţine acest lucru asigurându-vă că pagina de destinaţie, cuvintele cheie şi textul publicitar sunt strâns legate.
  • Asiguraţi-vă că site-ul dvs. web respectă Regulamentul privind pagina de destinaţie, din motive legate de calitate.
  • Este foarte important ca Google să ofere utilizatorilor informaţii relevante şi o experienţă pozitivă, motiv pentru care există Scorul de calitate. De aceea, scorul de calitate trebuie să fie ridicat pentru ca un anunţ să fie clasat în cea mai înaltă poziţie.
  • Linkurile sponsorizate şi rezultatele căutării naturale funcţionează independent unele de celelalte. Dacă doriţi ajutor în domeniul SEO, puteţi utiliza acest „Regulament pentru webmasteri” drept ghid pentru viitor.

Respectând regulile esenţiale de mai sus, veţi creşte Scorul de calitate, dar veţi obţine şi o clasare mai înaltă a anunţului, reducând în acelaşi timp costurile pe clic. Cu alte cuvinte, cu ajutorul unui Scor de calitate mai ridicat, puteţi afişa mai multe anunţuri contra bugetului deja stabilit.


Sperăm că aceste sfaturi vă vor fi utile atunci când faceţi publicitate cu AdWords. Nu uitaţi să accesaţi Ghidul pentru începători AdWords din Centrul de ajutor AdWords pentru mai multe informaţii şi indicaţii. De asemenea, vizionaţi acest program de instruire gratuit din Universitatea Online AdWords pentru a afla mai multe despre clasarea anunţului. În sfârşit, nu pierdeţi următorul articol de blog din această serie dedicată începătorilor.


Postat de Cătălina Simion, Echipa Google AdWords România