Funcţiile de raportare actuale ale Centrului de rapoarte AdWords sunt în curs de retragere. Acest lucru se întâmplă deoarece mai multe tipuri de rapoarte şi răspunsurile la diferite întrebări sunt deja disponibile în interfaţa de utilizare, complet reorganizată, care a fost introdusă în ultimul an. Această interfaţă poate fi accesată mai rapid şi mai direct din filele de gestionare a campaniei şi oferă, de asemenea, funcţii de analizare a statisticilor şi a rezultatelor. Unele dintre aceste funcţii vă oferă posibilitatea de a interveni imediat şi de a efectua modificări fără a trebui să treceţi mereu de la centrul de rapoarte la filele campaniei şi invers.

Obiectivele principale

Înainte de a cerceta mai îndeaproape noile funcţii de raportare, este necesar să înţelegeţi diferitele metode prin care puteţi să analizaţi datele şi să interpretaţi cifrele şi procentele obţinute. Trebuie să subliniem însă faptul că nu există un „secret AdWords” sau o „strategie secretă AdWords”! Provocarea pe care agenţii de publicitate AdWords o au permanent în faţă este aceea de a crea campaniile publicitare astfel încât acestea să atingă obiectivele pe care şi le-au propus. Un cost pe clic de 0,50 RON pentru un cuvânt cheie poate fi în unele situaţii o sumă acceptabilă; în altele, chiar şi 0,1 RON poate fi prea mult. Pentru a stabili însă în care dintre aceste situaţii vă aflaţi, trebui să cunoaşteţi bine produsul sau serviciul pe care îl oferiţi şi site-ul web care îl promovează. Dacă nu vă setaţi obiective, puteţi să acumulaţi costuri fără a obţine beneficii şi să ajungeţi la concluzia greşită că AdWords nu este altceva decât un serviciu pe care îl plătiţi fără a primi nimic în schimb.

Care ar putea fi obiectivele dvs.? (câteva exemple)

Cel mai mare număr de afişări posibil pentru a crea cel mai ridicat grad de cunoaştere a mărcii sau a site-ului dvs. web. În acest caz, numărul clicurilor efectuate pe anunţ nu contează; singurul lucru care are importanţă este numărul utilizatorilor care văd anunţul.

Atragerea celui mai ridicat volum de trafic posibil spre un site web sau o parte a acestuia ori, eventual, spre un aşa-numit microsite - ceea ce înseamnă, evident, atragerea cât mai multor vizitatori.

Motivarea utilizatorului pentru a efectua una sau mai multe acţiuni pe un anumit site web: să se înscrie pentru a primi un buletin informativ, să se înregistreze pentru un eveniment sau chiar pentru vânzări de produse, să efectueze o comandă etc.

În primul caz încercaţi în mod obişnuit să obţineţi un număr cât mai mare de afişări, în cel de-al doilea acţionaţi pentru creşterea ratei de clic, iar în cel de-al treilea vă străduiţi să măriţi calitatea traficului generat spre site-ul dvs. web, urmărind ca aceste valori să atingă un nivel la care între venitul obţinut şi costurile publicitare să existe o balanţă pozitivă, fapt care să vă permită să spuneţi: anunţul se plăteşte singur.

Devine în acest fel clar faptul că prin definirea unor obiective, dvs. alegeţi în acelaşi timp cifrele importante pentru acestea, precum şi metodele prin care să le monitorizaţi.

Indiferent de cât de mult cheltuiţi în cadrul sistemului sau de cât de bine vă grupaţi cuvintele cheie, important este să verificaţi întotdeauna cu regularitate rezultatele. Pentru a decide dacă anunţurile şi campaniile dvs. publicitare funcţionează îndeajuns de bine pentru a vă atinge obiectivele, este necesar să analizaţi statisticile obţinute pentru o anumită perioadă de timp.
Să ne oprim acum asupra acelor părţi din Centrul de rapoarte care s-au modificat.

Filtrele şi coloanele afişate

Imaginea de mai jos va fi în mod sigur familiară acelora dintre dvs. care au utilizat deja unele părţi din Centrul de rapoarte:


Opţiunile de filtrare afişate în imaginea de mai sus au fost deja făcute disponibile în noua interfaţă de gestionare a campaniilor. Să ne oprim puţin asupra locaţiei acestor opţiuni şi asupra modului în care funcţionează ele acum, după ce au părăsit contextul obişnuit în care se aflau în Centrul de rapoarte.

Filtrul Intervalul de date poate fi găsit în colţul din dreapta sus al interfeţei. Acest filtru a fost îmbunătăţit de curând cu câteva opţiuni noi. Acum, aveţi posibilitatea de a afişa rezultatele din ultimele 14 zile, precum şi opţiunea de a alege lunea ca primă zi a săptămânii (pentru cei care fac publicitate în ţările unde prima zi a săptămânii este luni) sau duminica (pentru ţările în care aceasta este prima zi a săptămânii). De asemenea, puteţi defini un interval de date personalizat.

De asemenea, puteţi înlocui conţinutul secţiunii Aplicaţi un filtru rezultatelor în cazul în care creaţi unul sau mai multe filtre, făcând clic pe butonul Filtru din fila Campanii.

Noul panou de filtre vă oferă, de asemenea, posibilitatea de a salva filtrele, astfel încât să nu trebuiască să creaţi din nou filtrele mai complexe. Este suficient să configuraţi şi să salvaţi filtrele o singură dată, deoarece cu proxima ocazie filtrele salvate anterior pot fi activate cu uşurinţă alegând butonul Filtru.

Aveţi la dispoziţie două modalităţi prin care puteţi să filtraţi campaniile şi grupurile de anunţuri: prima dintre acestea este să utilizaţi un panou de navigare ce poate fi extins şi blocat, în partea stângă a filei Campanii, din care puteţi comuta cu uşurinţă între campanii şi grupuri de anunţuri.

Cea de-a doua posibilitate este să utilizaţi panoul Filtru, despre care am discutat anterior: după cum aveţi deschise Toate campaniile online sau numai o anumită campanie, cu ajutorul panoului Filtru este posibil să alegeţi mai multe grupuri de anunţuri, chiar şi în cazul în care acestea se află în campanii diferite:


În rapoartele individuale puteţi alege să afişaţi mai multe coloane pentru date, utilizând panoul Selectaţi coloane. În noua interfaţă există un buton Coloane alături de butonul Filtru, care poate fi utilizat pentru a vedea diferitele statistici despre cuvintele sau anunţurile afişate în mod curent.

De exemplu, puteţi să vedeţi procentajul numărului total de afişări obţinute de anunţul dvs. şi să aflaţi, de asemenea, câte clicuri nevalide (şi, pentru care, prin urmare, nu aţi fost debitat) a înregistrat sistemul într-o anumită săptămână.

O bună idee este să examinaţi lista coloanelor disponibile din fiecare filă, deoarece numai cele mai importante date sunt afişate în mod prestabilit în tabele.

Ca exerciţiu aplicativ, puteţi să căutaţi fila din care poate fi activată coloana „Est. sumă licitată pentru prima pagină”.

În următoarele postări ne vom ocupa de diferite tipuri de rapoarte şi vom discuta despre modul în care le localizam anterior în Centrul de rapoarte şi în care vom continua să le utilizăm după retragerea completă a acestuia.

Postat de Echipa Google AdWords România