Ne-aţi întrebat adesea cum vă puteţi îmbunătăţi Scorul de calitate, presupunând probabil că deţinem o metodă secretă, infailibilă, ascunsă muritorilor de rând. Există, într-adevăr, o metodă secretă, utilizată de secole. Nu trebuie decât să deschideţi fila „Cuvinte cheie” din contul AdWords, apoi să alegeţi grupul de anunţuri din care fac parte cuvintele cheie pentru care doriţi să îmbunătăţiţi Scorul de calitate. Apoi, trebuie să luaţi o broască râioasă şi să frecaţi cuvintele cheie de aceasta. După aceasta, trebuie să mergeţi într-o intersecţie, într-o noapte înstelată şi să aplicaţi o vrajă, rostind de trei ori „calirulde riţitate sposco”.

Ce legătură are un vagabond cu Scorul de calitate?

Dacă metoda descrisă mai sus nu funcţionează, puteţi încerca o altă abordare. Aceasta constă în înţelegerea conceptului de Scor de calitate. Să presupunem că aveţi un apartament de închiriat. Există două persoane interesate: un student nu foarte bogat, dar foarte cinstit şi un vagabond înstărit. Studentul vă oferă 800 de lire, iar vagabondul, 2.500 de lire. Cu toate acestea, aveţi o certitudine de 95% că studentul vă va plăti chiria, în timp ce această certitudine în cazul vagabondului este de 25%. Printr-un calcul simplu, veţi afla că venitul mediu obţinut în primul caz ar fi de 760 de lire, iar în al doilea, de 652 de lire. Luaţi decizia raţională de a închiria studentului apartamentul.

Ce legătură are acest exemplu cu programul AdWords? Asemenea proprietarului de apartament din exemplul de mai sus, Google deţine „proprietăţi imobiliare” virtuale. Pe site-ul web google.com există destinaţii de plasare ale anunţurilor în partea de sus şi în partea dreaptă a rezultatelor căutării. Spaţiile publicitare de pe site-urile partenere pot fi, de asemenea, comparate cu proprietăţile imobiliare, iar Scorul de calitate poate fi comparat cu probabilitatea achitării chiriei. În ce mod se poate estima această probabilitate? Cea mai sigură modalitate este prin intermediul unei analize a acţiunilor efectuate în trecut de o anumită persoană. În acest fel funcţionează dependenţa dintre rata de clic (CTR) şi Scorul de calitate - putem considera că un clic pe un anunţ este asemănător cu achitarea chiriei. Prin urmare, valoarea CTR este de departe cel mai important factor în stabilirea Scorului de calitate.

Modul în care votează utilizatorii Google

Rata de clic este un indicator excelent al relevanţei anunţului. Oamenii înţeleg relevanţa la nivel semantic, sub forma unei conexiuni cu sens, însă sistemele IT se bazează pe numere. Rata de clic se aseamănă oarecum cu procesul de votare. De exemplu, atunci când un utilizator caută „flori tăiate” şi face clic pe unul dintre anunţuri, acţiunea sa poate fi comparată cu a vota „da” pentru anunţul respectiv şi „nu” pentru toate celelalte anunţuri. Sistemul nu se bazează pe semantică, întrucât aceasta nu este înţeleasă în mod intuitiv, ca în cazul oamenilor. Sistemul utilizează în schimb alegerile oamenilor, transformând deciziile acestora în numere şi incluzându-le în Scorul de calitate.

Dacă nu există suficiente date statistice despre clicuri, sistemul nostru va analiza alţi factori, care permit o estimare a ratei de clic viitoare a anunţului. Sistemul ia în calcul în mod succesiv performanţa întregului grup de anunţuri (prin analogie, putem anticipa într-un mod mai mult sau mai puţin corect acţiunile unei persoane pe baza acţiunilor prietenilor acelei persoane), performanţa campaniei, a anunţurilor direcţionate către aceeaşi adresă URL, precum şi performanţa anunţurilor altor agenţi de publicitate care utilizează cuvinte cheie similare. Sistemul ia mai întâi în calcul întotdeauna datele cele mai relevante (istoricul grupului de anunţuri este mai important decât activitatea altor agenţi de publicitate). Cu toate acestea, dacă un anumit cuvânt cheie a dat rezultate slabe în majoritatea conturilor, performanţa redusă a acestuia ar duce rapid la un Scor de calitate redus.

Reţeta pentru un Scor de calitate mai bun

Cum vă puteţi îmbunătăţi Scorul de calitate? Sporind rata de clic a unui anunţ. O rată de clic maximă se poate obţine prin rafinarea listei de cuvinte cheie şi prin crearea unor anunţuri text foarte relevante. Într-un grup de anunţuri ideal ar trebui să existe maximum 15 - 20 de cuvinte cheie. După ce depăşiţi acest număr, vă recomandăm să împărţiţi grupul de anunţuri şi să creaţi un altul, mai specializat, cu texte publicitare chiar mai bune.

Nu este recomandat să dezvoltaţi o obsesie pentru Scorul de calitate. La urma urmei, este o valoare foarte abstractă. Nu oferă prea multe informaţii despre venitul mediu obţinut cu ajutorul unui clic. O abordare profesională asupra anunţurilor online presupune să vă axaţi mai mult pe rentabilitatea investiţiei decât pe numerele abstracte asociate cuvintelor cheie. Trebuie să reţineţi că, oricât de ridicat ar fi Scorul de calitate, acesta nu garantează obţinerea de vânzări, îndeosebi dacă pagina de destinaţie a anunţului nu este interesantă sau dacă utilizatorii nu pot naviga uşor prin aceasta. Google oferă instrumente care pot ajuta la crearea unei strategii eficiente: mecanismul Urmărirea conversiilor şi Instrumentul de optimizare a conversiilor. Ambele instrumente se concentrează pe acţiunile utilizatorilor după ce aceştia fac clic, fapt ce vă ajută să vă atingeţi obiectivele de marketing. Şi sunt mult mai simplu de utilizat decât o broască râioasă:)

Postat de Echipa Google AdWords România