În ultima postare din această serie, dorim să evidenţiem câteva resurse care vă pot ajuta să testaţi şi să urmăriţi rezultatele site-ului dvs. web. Mulţumită unei serii de instrumente AdWords gratuite, puteţi:

· Să testaţi designul site-ului web pentru a testa ce aspect este cel mai eficient
· Să obţineţi informaţii detaliate despre locaţia vizitatorilor, despre limbile acestora şi despre comportamentul lor online
· Să aflaţi numărul de vânzări care sunt generate pe site-ul dvs. web prin intermediul campaniilor AdWords

Puteţi realiza toate aceste activităţi cu ajutorul a trei instrumente AdWords foarte importante, Google Website Optimizer , Urmărirea conversiilor şi Google Analytics.

Google Website Optimizer (Optimizatorul de site Web)

Google Website Optimizer este un instrument de testare a site-urilor web care vă permite să încercaţi simultan diferite variante ale conţinutului site-ului web. Apoi, acesta urmăreşte fiecare variantă pentru a determina care generează cele mai multe conversii pentru dvs., de ex., vânzări, clienţi potenţiali sau orice altă acţiune pe care o consideraţi de valoare. De exemplu, puteţi compara rata de conversie a unei pagini în care includeţi o imagine cu rata de conversie a unei pagini care conţine numai text sau puteţi testa diferite mesaje într-o anumită pagină.

Când aţi acumulat suficiente date, veţi putea accesa rapoarte detaliate care vă vor ajuta să vă îmbunătăţiţi afacerea. Aceasta înseamnă că nu mai trebui să ghiciţi! Veţi utiliza date reale obţinute după ce aţi aplicat modificări site-ului dvs. web şi veţi putea lua decizii informate cu privire la designul acestuia.

Aflaţi mai multe informaţii despre cum puteţi începe utilizarea instrumentului Google Website Optimizer făcând clic aici.

Urmărirea conversiilor

Urmărirea conversiilor este un instrument de raportare disponibil în contul Google AdWords. Acesta indică rentabilitatea pe care o obţineţi cu ajutorul programului AdWords. Este o modalitate simplă şi utilă de a afla exact cât de eficiente sunt campaniile dvs. în ceea ce priveşte generarea de vânzări sau de clienţi potenţiali pe site. Vă permite să luaţi decizii mai inteligente pentru cheltuirea bugetului, fapt ce duce la obţinerea unui profit mai mare în urma cheltuielilor online.

După instalarea Urmăririi conversiilor pe site-ul web, veţi putea compara numărul de clicuri primite prin intermediul anunţurilor AdWords cu numărul vizitatorilor care au sfârşit prin a achiziţiona produsul dvs. Pentru aceasta, nu trebuie decât să alegeţi pagina de conversie potrivită (de obicei, pagina care apare după ce un utilizator a accesat pagina „Vă mulţumim pentru comandă/Vă mulţumim că v-aţi înregistrat”, care confirmă faptul că achiziţia sau acţiunea a avut loc) şi să inseraţi un cod JavaScript (furnizat în contul AdWords) între etichetele „body” ale paginii. Aceasta este o acţiune foarte simplă, pe care dvs. (sau webmasterul) o veţi efectua în numai câteva minute. Pentru mai multe informaţii, accesaţi această pagină.

Google Analytics

Google Analytics este un instrument puternic de analiză a site-urilor web, care vă permite să obţineţi date foarte detaliate şi uşor de cuantificat cu privire la cine sunt vizitatorii dvs. şi ce acţiuni întreprind atunci când accesează site-ul dvs. web. Puteţi obţine rapoarte cu privire la paginile de unde provin vizitatorii (nu numai ca urmare a anunţurilor AdWords, ci şi în urma căutării organice sau a site-urilor recomandate, de exemplu), la locaţia acestora sau la limba pe care o vorbesc. De asemenea, puteţi găsi date exacte referitoare la timpul petrecut în anumite pagini din site-ul web, la rata de părăsire pentru câteva dintre aceste pagini şi la câte pagini accesează în medie fiecare vizitator.

Instalarea este similară cu cea a Urmăririi conversiilor, însă codul JavaScript furnizat în contul AdWords trebuie să fie inserat în toate paginile site-ului web pentru ca acest instrument să funcţioneze corespunzător. Aflaţi mai multe informaţii despre acest instrument cuprinzător aici.

Am ajuns la finalul seriei de articole referitoare la designul web. Sperăm că sunteţi mai bine informat cu privire la măsurile pe care trebuie să le luaţi pentru site-ul dvs. web şi la modul în care îl puteţi optimiza pentru a-l transforma într-un instrument eficient de vânzare online.

Postat de Mădălina Ana, Echipa Google AdWords România