Am discutat până acum despre modul în care este recomandat să proiectaţi site-ul web astfel încât să vă păstraţi clienţii şi să facilitaţi activităţile de navigare. Astăzi vă vom oferi câteva sfaturi privind modul în care puteţi să prezentaţi produsele cumpărătorilor potenţiali şi să eficientizaţi ciclul de achiziţie în aşa fel încât să obţineţi vânzări.

Site-ul dvs. web reprezintă principalul instrument de vânzare, iar modul în care prezentaţi produsele şi structuraţi ciclul de achiziţie va determina numărul de vânzări online pe care le veţi obţine. Vă recomandăm următoarele sfaturi referitoare la modul în care puteţi să proiectaţi paginile pentru produse şi să structuraţi ciclul de achiziţie în paginile web:

Categoriile de produse:

Este recomandat să facilitaţi pe cât posibil activităţile de navigare, permiţând utilizatorilor să consulte categoriile de produse şi să navigheze de la o pagină la alta.

• Afişaţi în mod clar grupurile de produse: secţiunile categoriilor trebuie să poată fi găsite uşor, astfel că vă recomandăm să plasaţi linkuri într-o bară laterală statică, ce apare în toate paginile. În acest fel, utilizatorii vor şti întotdeauna cum să revină la un anumit tip de produs. În plus, dacă aveţi oferte speciale sau reduceri pentru produse, vă recomandăm să evidenţiaţi secţiunea dedicată produselor respective cu ajutorul unui îndemn sau al unei pictograme.

• Reduceţi pe cât posibil aglomerarea. Este important să oferiţi clienţilor dvs. produsele pe care le caută cât mai repede posibil şi într-un mod cât mai clar, astfel că dimensiunea fontului şi a imaginilor şi culorile de fundal vor influenţa activităţile acestora.

Paginile particulare pentru produse:

• Aspectul produsului: găsiţi combinaţia corectă de imagini şi text. Imaginile nu trebuie să apară în detrimentul textului şi invers. De asemenea, este foarte important să oferiţi informaţii clare şi relevante despre produs (cum ar fi preţul final şi funcţiile principale şi/sau avantajele).

• Opţiunile de afişare: oferiţi opţiuni de mărire sau de micşorare, în aşa fel încât afişarea produsului să fie cât mai aproape de realitate. În plus, asiguraţi-vă că imaginile sunt suficient de mari.

• Comparaţii şi recenzii: în calitate de utilizatori şi de cumpărători, este normal să dorim să comparăm produsele. De câte ori aţi cerut părerea altor persoane care au achiziţionat produsul înainte de a-l cumpăra şi dvs.? Din acest motiv, recenziile produselor şi graficele de comparaţie sunt foarte utile pentru cumpărători înainte ca aceştia să efectueze o achiziţie.

• Arătaţi clientului ce pagină să acceseze în continuare: includeţi un buton cu un îndemn clar în pagina cu detalii despre produs, astfel încât clientul să nu fie nevoit să afle pe cont propriu ce trebuie să facă mai departe.

Ciclul de achiziţie:

Acţiunea de achiziţie a unui produs trebuie să fie cât mai simplă. Asiguraţi-vă că ciclul de achiziţie este cât mai eficient şi cât mai scurt şi nu includeţi paşi care nu sunt necesari. În plus:

• Utilizaţi o bară de stare în partea de sus a tuturor paginilor din cadrul procesului, pentru a arăta câţi paşi vor trebui să parcurgă utilizatorii. În acest fel, veţi ajuta utilizatorul să fie mai răbdător.

• Credibilitatea: furnizaţi informaţii despre returnări, despre preţul final şi despre livrare în prima pagină a procesului de achiziţie. În acest fel, utilizatorii vor avea încredere în serviciile dvs. înainte de a hotărî să achiziţioneze produsul.

• Asiguraţi-vă că paginile sunt securizate. Oferiţi-le clienţilor informaţii despre siguranţă prin intermediul unei propoziţii scurte sau al unor pictograme obişnuite, cum ar fi un lacăt.

• Evitaţi înregistrarea. Utilizatorii pot introduce adresele e-mail în formularul cu detalii de plată, iar dvs. puteţi adăuga o casetă care să fie bifată dacă utilizatorul doreşte să primească informaţii suplimentare despre produs. Permiteţi utilizatorilor să hotărască ce alte acţiuni doresc să întreprindă pe site-ul dvs.

• Fiţi concis: nu solicitaţi detalii irelevante sau informaţii care nu sunt necesare despre client. Chiar doriţi să aflaţi care este profesia acestuia?

• Transformaţi procesul de achiziţie într-unul cât mai rapid. Încercaţi să populaţi automat câmpurile.

• Evitaţi distragerile. Acum este momentul să promovaţi produsele. Obiectivul dvs. trebuie să fie acela de a-l determina pe utilizator să finalizeze achiziţia produsului, asigurând astfel o vânzare pe site-ul web.

Nu pierdeţi următoarea noastră postare, referitoare la considerentele culturale importante pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când proiectaţi site-ul web pentru mai multe pieţe şi limbi ! De asemenea, nu uitaţi să consultaţi cartea electronică „Obţineţi rezultate cu ajutorul site-ului web” pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la sporirea profitabilităţii site-ului pentru comerţul electronic.