În economia actuală, sunteţi în căutarea unor instrumente de marketing eficiente din punctul de vedere al costurilor, care să vă permită să găsiţi clienţii potriviţi la momentul potrivit şi să reacţionaţi rapid la modificarea comportamentului consumatorilor. AdWords înseamnă control şi flexibilitate - atât pentru publicitatea pe care o efectuaţi, cât şi pentru cheltuielile aferente acesteia.

Prin gestionarea bugetelor de care dispuneţi şi printr-o licitare eficientă puteţi să atrageţi mai mulţi clienţi şi să controlaţi costurile, îmbunătăţind rentabilitatea investiţiei. Aceasta este prima din cele două părţi ale unui articol care încearcă să vă ajute să realizaţi acest lucru.

Iată câteva sfaturi rapide referitoare la gestionarea strategică a bugetului dvs. AdWords:

1. Asiguraţi-vă că urmăriţi vânzările şi venitul generate de AdWords
Deşi clicurile şi afişările sunt utile pentru stabilirea volumului traficului generat de utilizatorii care văd şi fac clic pe anunţul dvs., este mai important să luaţi în considerare numărul conversiilor pe care le primiţi prin intermediul programului AdWords. O conversie este acţiunea de pe site-ul dvs. pe care doriţi să o finalizeze un utilizator, cum ar fi achiziţionarea unui produs sau solicitarea unor informaţii suplimentare. Urmărirea conversiilor vă va permite să stabiliţi numărul achiziţiilor şi suma venitului ce rezultă din publicitatea efectuată de dvs. cu AdWords.

Vă putem pune la dispoziţie două instrumente gratuite, care să vă ajute să stabiliţi impactul pe care veniturile realizate cu ajutorul programului AdWords îl are asupra afacerii dvs.:

* Urmărirea conversiilor vă permite să vedeţi care sunt anunţurile şi cuvintele cheie care vă aduc cele mai multe conversii în cont
* Google Analytics vă oferă rapoarte despre traficul către site-ul dvs. Web şi despre activităţile de marketing online. De asemenea, acest instrument poate fi integrat cu coşul dvs. de cumpărături de pe site-ul Web (prin activarea urmăririi comerţului electronic).

În cazul în care nu urmăriţi deja vânzările şi veniturile obţinute cu ajutorul programului AdWords, vă recomandăm să începeţi urmărirea acestora. Pe lângă o mai bună înţelegere a performanţei dvs. publicitare cu AdWords, veţi avea posibilitatea de a lua decizii strategice mai informate în legătură cu bugetul dvs., în funcţie de rentabilitatea investiţiei pe care o obţineţi.

2. Alocaţi buget campaniilor cu niveluri ridicate ale rentabilităţii

Urmărind valoarea campaniilor dvs., puteţi aloca bugetul pentru acele campanii care vă aduc o rentabilitate ridicată a investiţiei:

* Redistribuiţi bugetul de la campaniile cu niveluri reduse ale rentabilităţii către cele cu niveluri ridicate ale acesteia
* În cazul în care campaniile cu niveluri ridicate ale rentabilităţii îşi epuizează bugetul la mijlocul zilei şi nu mai afişează anunţuri, măriţi bugetul alocat acestor campanii şi stabiliţi limite de buget pentru campaniile cu niveluri reduse de rentabilitate.

3. Afişaţi anunţurile atunci când acestea generează cel mai mult profit

Utilizaţi rapoartele AdWords pentru a vedea care sunt orele şi zilele cele mai profitabile pentru fiecare campanie:

1. Faceţi clic pe fila „Raportare” şi selectaţi „Rapoarte”
2. Selectaţi „Creaţi un raport nou”
3. Alegeţi tipul de raport „Performanţa campaniei”, „Orar (indiferent de dată)” şi intervalul de date dorit
4. În secţiunea „Setări avansate”, faceţi clic pe „Adăugaţi sau eliminaţi coloane”, apoi selectaţi valorile de performanţă de care sunteţi interesat (inclusiv valorile de conversie, în cazul în care aveţi activată Urmărirea conversiilor)
5. Denumiţi şi creaţi raportul

Repetaţi paşii, selectând afişarea „Zi din săptămână” (unitatea de timp), în loc de „Orar (indiferent de dată)”.

Veţi avea apoi posibilitatea de a vedea care sunt orele şi zilele care funcţionează cel mai bine pentru dvs. (văzând care sunt orele la care obţineţi cele mai multe conversii).

Apoi, utilizaţi Programarea anunţurilor (sub fila „Setări”) pentru a difuza anunţurile în primul rând la orele cu cea mai ridicată performanţă/cel mai ridicat număr de conversii, astfel încât să economisiţi buget publicitar valoros. Programarea anunţurilor vă permite să indicaţi anumite ore din zi sau anumite zile ale săptămânii în care doriţi ca anunţurile dvs. să apară. De exemplu, aţi putea programa anunţurile să fie difuzate numai în zilele lucrătoare, sau zilnic de la 15:00 la 18:00. Prin programarea anunţurilor, o campanie poate fi difuzată toată ziua, în fiecare zi sau numai 15 minute pe săptămână.

Modul avansat de programare a anunţurilor vă permite să utilizaţi un multiplicator de sume licitate pentru a mări sau a reduce oferta pentru o campanie AdWords pe durata anumitor perioade de timp. De exemplu, în cazul în care constataţi că anunţurile obţin cele mai bune rezultate între orele 8:00 şi 11:00, puteţi licita mai mult pentru afişările sau clicurile din perioada respectivă, pentru a vă asigura că bugetul este direcţionat către traficul cel mai valoros şi că vă aduce cea mai ridicată rentabilitate a investiţiei.