Doresc să încep acest articol cu obiectivul eforturilor de Branding şi voi evita să teoretizez pe marginea unui subiect deja foarte studiat în lumea marketingului.
Mă voi referi prin urmare în acest articol tuturor celor care au ca obiectiv lansarea şi dezvoltarea unei anumite mărci, cu scopul de a distinge respectiva marcă pe piaţă, de a creşte gradul de cunoaştere a acesteia, de a dezvolta încrederea şi fidelitatea clienţilor şi, în ultimă instanţă, de a ridica valoarea companiei.

În mod frecvent, numele companiilor şi numele mărcilor reprezintă şi sunt asociate cu o gamă de produse. Pe de altă parte, Brandingul are rolul de a completa ideea banală de produs, cu funcţionalităţi, atribute, avantaje unice pe care doar acea companie, acea marcă le poate oferi. Şi deci se construişete în jurul mărcii acelui produs un Concept, un Brand.


Strategiile de branding

Atunci când creaţi o campanie pentru Reţeaua de Căutare Google, creaţi în mod normal o listă de cuvinte cheie aflate în strânsă legătură cu produsul sau serviciul dvs., astfel încât utilizatorii care introduc aceste cuvinte cheie în căutări să fie direcţionaţi către site-ul Web al produsului, unde aceştia să poată efectua o conversie, adică să achiziţioneze respectivul produs sau serviciu. Cu toate acestea, o strategie de branding se concentrează mai mult pe difuzarea unui anumit mesaj despre acel avantaj competitiv unic sau acele atribute şi funcţionalităţi care individualizează marca produsului în masa tuturor produselor din aceeaşi gamă existente pe piaţă.

Campaniile dedicate unui brand necesită o listă de termeni relaţionaţi cu o temă sau cu un concept dorit, nu cu un produs sau cu un serviciu. În momentul în care se face clic pe anunţ, acesta îl va duce pe utilizator pe un microsite dedicat sau pe un site Web de branding, care conţine informaţii suplimentare şi care este, în general, creat special în acest scop. Avantajele unei campanii de branding bine realizate, mai ales în Reţeaua de căutare, sunt:

  • Direcţionare precisă - veţi avea posibilitatea de a promova mesajul dvs. de marcă în timp ce utilizatorii caută această marcă
  • Acoperire extinsă - exploraţi noi oportunităţi de publicitate online şi îndreptaţi atenţia utilizatorilor către ideea sau mesajul mărcii
  • Sincronizare cu activităţi de branding offline - strategiile de branding din Reţeaua de căutare ar trebui, în mod ideal, să însoţească eforturile dvs. de branding offline, cum ar fi anunţurile tipărite şi TV, cupoanele sau alte elemente de acest fel
  • Implementare uşoară - funcţia de bază a programului AdWords rămâne aceeaşi, iar singura investiţie este să descoperiţi un concept de brand pentru campaniile dvs. şi să reflectaţi acest concept pe site-ul dvs. Web
  • Nu există riscul de a deturna traficul altor anunţuri ale dvs. - întrucât veţi selecta cuvinte cheie şi texte publicitare care au legătură cu tema/conceptul dvs. de marcă şi nu cu produsul sau cu serviciul pe care le oferiţi, nu veţi risca să deturnaţi trafic de la anunţurile dvs. cu rate mari de conversie
  • Posibilitatea de a urmări rezultatele - veţi avea, desigur, posibilitatea de a urmări cu uşurinţă rezultatele obţinute. Utilizaţi Funcţia de Vizualizare a Termenilor de Căutare sau Raportul de performanţă a interogării de căutare pentru a obţine o perspectivă mai clară asupra cuvintelor cheie căutate care au declanşat afişarea anunţului dvs. şi au generat trafic către site-ul dvs. Web de branding

Branding pentru Reţeaua de Căutare

Voi lua un exemplu concret. Haideţi să ne imaginăm că un furnizor de mobilier de bambus, BambooHome, doreşte să evidenţieze atenţia pe care firma sa o acordă materialelor ecologice folosite. O listă de termeni direcţionaţi referitori la acest subiect ar putea arăta în felul următor:

problemele mediului
produse pentru casa ecologice
protecţia mediului
mobilier ecologic
salvaţi padurea
produse ecologice
mod de viaţă ecologic

Pe baza acestor termeni, ar trebui să construiţi o listă de cuvinte cheie foarte relevante şi să le combinaţi cu texte publicitare interesante, care să vă ajute să generaţi trafic orientat către microsite-ul dvs. de branding. Iată un exemplu pentru un astfel de Anunţ text:

Probleme ale mediului înconjurător
Vă pasă de soarta Pământui?
Aflaţi cum puteţi trăi o viaţă mai bună!
www.CasaDinBambus.com

Branding pentru Reţeaua de Conţinut

Iar pentru Branding, nu puteţi să ignoraţi anunţurile imagine şi anunţurile video. Deşi acestea pot fi integrate doar pentru campanii ce vizează şi/doar Reţeaua de Conţinut, întotdeauna o imagine spune cât o mie de cuvinte. Iar dacă nu aveţi la dispoziţie un designer sau timp pentru a crea astfel de materiale, puteţi folosi foarte uşor Generatorul de Anunţuri Grafice aflat chiar în contul dvs. AdWords.

De asemenea, aţi putea lua în considerare utilizarea unei strategii de branding care să pună accentul pe sponsorizări, evenimente majore, sprijin din partea celebrităţilor, acţiuni filantropice corporatiste sau pe alte elemente caracteristice activităţii de branding.

După cum vă puteţi imagina, acest tip de strategie de branding bazată pe căutare este cel mai potrivită dacă deţineţi o marcă recunoscută sau dacă încercaţi să construiţi o astfel de marcă. Păstraţi permanent în minte obiectivul particular pe care doriţi să îl atingeţi cu ajutorul site-ului Web de branding şi rămâneţi fidel factorilor cheie, inclusiv o pagină de destinaţie de foarte bună calitate care să fie relevantă pentru anunţurile şi cuvintele dvs. cheie.

Postat de Iulia Mihăilescu, Echipa Google AdWords România