În această ediţie din Abordarea noii interfeţe, vom discuta despre fila numită "Reţele". Fila sau tabul "Reţele" înlocuieşte fila "Destinaţii de plasare" din interfaţa AdWords anterioară şi vă oferă o mai bună perspectivă asupra locurilor în care sunt difuzate anunţurile dvs. În fila Reţele, puteţi vedea o sinteză a performanţei anunţurilor dvs. în diferite reţele Google: în reţeaua de Căutare Google şi în reţeaua de Conţinut Google.


Dacă sunteţi interesat de performanţa anunţurilor dvs. din reţeaua de Conţinut, veţi vedea că noua interfaţă împarte statisticile reţelei de Conţinut în două grupuri: Destinaţii de plasare Automate şi Destinaţii de plasare Gestionate.

Destinaţiile de plasare Automate sunt pagini din reţeaua de Conţinut în care anunţurile sunt direcţionate în funcţie de context. Direcţionarea în funcţie de context realizează corespondenţa dintre temele prezente în lista dvs. de cuvinte cheie şi temele create de conţinutul relevant din paginile partenerilor din reţeaua noastră care au decis să publice anunţuri AdWords. De exemplu, dacă în grupul de anunţuri aveţi un cuvânt cheie ca „echipament schi”, Google poate să direcţioneze în funcţie de context anunţurile dvs. şi să le afişeze într-o pagină în care se discută despre cele mai bune oferte online pentru echipament de schi.

Destinaţiile de plasare Gestionate sunt site-uri sau adrese URL specifice alese de dvs. Utilizând destinaţiile de plasare Gestionate, puteţi să setaţi o anumită sumă licitată pentru un site. Dacă un site din reţeaua de Conţinut funcţionează foarte bine, astfel că vă aduce un număr mulţumitor de clickuri sau conversii, ar trebui să măriţi gradul de expunere al anunţurilor pe site-ul respectiv. Pentru aceasta, puteţi să licitaţi mai mult pentru acest site sau această Destinaţie de plasare. Pe de altă parte, dacă un site nu este foart relevant pentru oferta dvs., aţi putea să reduceţi suma licitată sau să excludeţi site-ul respectiv.

Atunci când adăugaţi un site la lista Destinaţiilor de plasare Gestionate, vom utiliza în continuare cuvinte cheie pentru a găsi pagini care se potrivesc din punct de vedere al contextului sau tematicii.

Schematic, imaginaţi-vă Reţeaua Google astfel:


Destinaţiile de plasare Automate

Întorcându-ne în interiorul contului, putem privi mai îndeaproape destinaţiile de plasare Automate. Dacă faceţi clic pe „afişează detaliile”, veţi vedea un tabel cu site-urile pe care au fost difuzate anunţurile dvs. Dacă în interfaţa AdWords anterioară aţi utilizat un Raport de Performanţă a Destinaţiilor de Plasare, ar trebui ca acest tabel să vă pară cunoscut. În noua interfaţă, aveţi acest raport chiar în interiorul contului, nemaifiind necesară rularea unui nou raport pentru a cerceta performanţee anunţurilor în Reţeaua de Conţinut.


Puteţi vedea că raportul este detaliat în funcţie de performanţa fiecărui site. Alături de site-urile pe care le-aţi adăugat deja în Destinaţiile de plasare Gestionate apare insigna verde „Adăugat”.

Există câteva acţiuni pe care le puteţi întreprinde chiar din acest tabel. Puteţi să adăugaţi un site la Destinaţiile de plasare Gestionate, alegând o sumă licitată separată pentru site-ul respectiv. Dacă doriţi să vedeţi o prezentare detaliată a performanţei pentru adresele URL individuale la care apar anunţurile dvs., puteţi să selectaţi un site, apoi să faceţi clic pe Afişează raport URL. De asemenea, dacă un site nu este relevant sau performant pentru obiectivele dvs. publicitare, îl puteţi exclude din grupul de anunţuri sau din campanie. Odată exclus ca destinaţie de plasare, anunţurile dvs. nu vor mai fi difuzate de sistemul AdWords pe respectivul site.

Destinaţiile de plasare Gestionate

Întrucât pentru Destinaţiile de plasare Gestionate setaţi anumite sume licitate, acest tabel conţine o coloană CPC max. Ca şi în cazul celorlalte componente ale noii interfeţe, puteţi să efectuaţi modificări direct în tabel. De exemplu, dacă doriţi să modificaţi suma licitată pentru o destinaţie de plasare, nu trebuie decât să faceţi click pe suma licitată şi să introduceţi o sumă nouă. Ca şi în cazul Destinaţiilor de plasare Automate, puteţi consulta un raport URL pentru a beneficia de o perspectivă mai aprofundată asupra locurilor în care apar anunţurile dvs.

În partea de jos a filei Reţele, veţi găsi secţiunea Excluderi. În această secţiune sunt indicate toate destinaţiile de plasare pe care le-aţi exclus, pentru a împiedica afişarea anunţurilor dvs. pe aceste site-uri. Puteţi să excludeţi o destinaţie de plasare la nivel de grup de anunţuri sau la nivel de campanie.


Acestea au fost aspectele pe care am dorit să le discutăm în legătură cu fila Reţele. Puteţi găsi oricând mai multe informaţii în Centrul de ajutor.

Postat de Iulia Mihăilescu, Echipa Google AdWords România