Cuvintele cheie negative reprezintă un element important al aproape tuturor campaniilor AdWords de succes. În timp ce cuvintele cheie obişnuite indică sistemului AdWords când ar trebui să apară anunţul dvs., cuvintele cheie negative indică sistemului când nu ar trebui să apară acesta. De exemplu, un distribuitor de biciclete care vinde numai biciclete noi poate indica „-uzate” ca şi cuvânt cheie negativ pentru a împiedica apariţia anunţului în urma căutărilor de biciclete uzate.

De ce ar trebui să utilizez cuvinte cheie negative?

Puteţi utiliza cuvinte cheie negative pentru a crea campanii publicitare mai bine direcţionate, permiţând anunţurilor să apară numai pentru clienţii care caută produsul sau serviciul oferit de firma dvs. Acestea împiedică apariţia afişărilor care au puţine şanse de a genera clicuri şi chiar mai puţine şanse de a se transforma în clienţi potenţiali sau vânzări. Prin direcţionarea mai precisă a anunţurilor, cuvintele cheie negative ajută la îmbunătăţirea clasării anunţului şi la reducerea sumelor CPC, sporind, în acelaşi timp, rentabilitatea investiţiei. Aceasta înseamnă că, prin intermediul programului AdWords, veţi beneficia de un volum de trafic mai mare, de calitate şi relevant, contra unui cost redus.

Mulţi clienţi AdWords sunt sceptici cu privire la limitarea afişărilor şi clicurilor, deoarece doresc să ajungă la cât mai mulţi utilizatori posibil. Însă cuvintele cheie negative configurate corect vor împiedica numai apariţia afişărilor şi clicurilor irelevante sau chiar dăunătoare. Avantajele aduse de cuvintele cheie negative compensează fără îndoială limitarea numărului de afişări. Prin urmare, vă recomand să utilizaţi cuvintele cheie negative ca strategie cheie în scopul optimizării campaniei şi al maximizării rentabilităţii investiţiei.

În ce mod pot utiliza cuvintele cheie negative?

Ca şi în cazul cuvintelor cheie obişnuite, puteţi stabili trei opţiuni pentru cuvintele cheie negative. Utilizaţi semnele de punctuaţie necesare pentru a seta un cuvânt cheie ca şi cuvânt cheie negativ.
- Cuvinte cheie negative cu potrivire amplă (-exemplu): anunţul nu apare pentru interogările de căutare care conţin cuvântul cheie negativ. În cazul în care cuvântul cheie negativ este compus din mai mulţi termeni, interogarea de căutare trebuie să conţină toţi termenii (în orice ordine) pentru a împiedica afişarea anunţului. Exemplu: bicicletă, -tururi gps. Interogările de căutare: „tururi cu bicicletă montană”, „turism bicicletă gps” vor declanşa afişarea anunţului. Interogările de căutare: „tururi bicicletă cu gps”, „tururi gps cu bicicleta” nu vor declanşa afişarea anunţului. În majoritatea cazurilor, vă recomand să utilizaţi mai multe cuvinte cheie negative cu potrivire amplă compuse dintr-un singur termen fiecare, întrucât în acest fel se reduce efortul necesar optimizării.

- Cuvinte cheie negative cu potrivirea expresiei (-„exemplu”): anunţul nu apare pentru interogările de căutare care conţin termenii din care este compus cuvântul cheie negativ, în ordinea indicată. Exemplu: bicicletă, -„turism cu bicicleta”. Interogările de căutare „bicicletă turism”, „bicicletă pentru turism” vor declanşa afişarea anunţului. Interogările de căutare: „turism cu bicicleta în Irlanda”, „biciclete pentru turism cu bicicleta” nu vor declanşa afişarea anunţului. Cuvintele cheie negative cu potrivirea expresiei trebuie să fie compuse din minimum doi termeni.

- Cuvinte cheie negative cu potrivire exactă (-[exemplu]): anunţul nu apare pentru interogările de căutare care corespund exact cuvântului cheie negativ. Exemplu: bicicletă, -[bicicletă]. Aceste interogări de căutare declanşează afişarea anunţului: „reduceri biciclete”, „cumpăraţi bicicletă online” dar anunţul nu va fi afişat numai pentru termenul „bicicletă”. Acest tip de configurare vă permite să acoperiţi toate interogările de căutare ce conţin termenul „bicicletă”, pe lângă alţi termeni (de exemplu, dacă statisticile indică faptul că aceste combinaţii duc la conversii mult mai frecvent decât „bicicletă”, dar nu doriţi să depuneţi efortul de a adăuga fiecare combinaţie posibilă ca şi cuvânt cheie).

Unde pot utiliza cuvinte cheie negative?

Cuvintele cheie negative pot fi utilizate la nivel de grup de anunţuri, la fel ca şi cuvintele cheie obişnuite. În plus, acestea pot fi configurate la nivelul campaniei. Această opţiune este utilă atunci când un cuvânt cheie negativ este relevant pentru toate grupurile de anunţuri dintr-o campanie, întrucât nu va mai fi necesar să adăugaţi cuvântul cheie negativ în fiecare grup de anunţuri în parte.