Bun venit la prima postare din seria referitoare la optimizare! Azi vom vorbi despre optimizarea campaniei dvs. AdWords pentru creşterea rentabilităţii investiţiei, concentrându-ne asupra atragerii de clicuri relevante şi asupra transformării acestora în vânzări sau potenţiali clienţi.

Dacă urmaţi cele mai bune practici elementare AdWords în momentul creării campaniilor, veţi fi pe calea cea bună pentru a îmbunătăţi rentabilitatea investiţiei dvs.:

1. Asiguraţi-vă că anunţul dvs. afişează utilizatorului termenul exact pe care îl caută

Creaţi grupuri de anunţuri separate pentru fiecare termen sau cuvânt pe care clienţii le-ar căuta pentru a găsi produsul dvs. Puteţi include termenul principal de căutare al unui grup de anunţuri în textul publicitar şi puteţi introduce variante ale acestuia în lista de cuvinte cheie. Astfel, veţi creşte relevanţa anunţului şi, prin urmare, valoarea CTR, care influenţează scorul dvs. de calitate şi poziţia anunţului.

De exemplu, dacă vindeţi pantofi de tenis, creaţi grupuri de anunţuri bazate pe ceea ce ar căuta utilizatorii: „pantofi de tenis”, „tenişi”, „încălţăminte sport” etc. Apoi, în cazul fiecărui grup de anunţuri, puteţi include uşor un termen de căutare principal în fiecare text publicitar. Astfel, veţi putea atrage atenţia asupra anunţului dvs. pentru că, de fiecare dată când un utilizator efectuează o căutare folosind cuvântul dvs. cheie, acesta va apărea cu caractere aldine (bold), în cazul în care acel cuvânt cheie apare în textul anunţului dvs.

2. Creaţi liste de cuvinte cheie vizând creşterea rentabilităţii investiţiei

Adăugaţi în grupul de anunţuri variante de cuvinte cheie care să vizeze creşterea rentabilităţii investiţiei. De exemplu, pentru grupul de anunţuri „tenişi”, puteţi include termenul „tenişi” şi variante ale acestuia care să includă termeni precum „cumpăraţi, magazin, reducere, ofertă, oferte, preţ” etc. De asemenea, puteţi crea grupuri de anunţuri separate pentru cuvinte scrise greşit, dar nu folosiţi funcţia de inserare a cuvintelor cheie dacă acestea sunt scrise greşit, deoarece ar putea avea un efect negativ asupra anunţului dvs. şi asupra imaginii dvs. de marcă.

Dacă nu doriţi ca anunţul dvs. să fie afişat persoanelor care nu sunt pregătite să cumpere, luaţi în calcul adăugarea de cuvinte cheie negative la grupul de anunţuri precum „informare”, „recenzie” sau „comparaţie”. Acest lucru înseamnă că anunţul dvs. nu va fi afişat pentru căutările care includ aceşti termeni, de exemplu „comparaţie tenişi”. De asemenea, puteţi utiliza cuvinte cheie negative pentru a împiedica afişarea produselor, serviciilor sau termenilor care nu au legătură cu anunţul. De exemplu, folosiţi termenul „-Micky” dacă vindeţi mouse-uri pentru calculator, sau utilizaţi termenul „-reparaţii” dacă vindeţi mobilă şi nu oferiţi servicii de reparaţie, sau „-ieftin” dacă vindeţi produse de lux.

De asemenea, este util să reţineţi că diferite opţiuni de potrivire a cuvintelor cheie vor genera diferite tipuri de trafic pentru campania dvs. Cuvintele cheie cu potrivire amplă vor include toate sinonimele şi variantele unui termen sau ale unei combinaţii de cuvinte, în timp ce potrivirile expresie şi exactă vor limita traficul într-o anumită măsură.

3. Reţineţi că, probabil, utilizarea unor cuvinte cheie foarte generale, care generează trafic mare nu va contribui la creşterea rentabilităţii investiţiei dvs.


Rezultatul utilizării de cuvinte cheie generale este, deseori, un volum mare de afişări şi puţine clicuri sau conversii, în timp ce valoarea CTR a grupului de anunţuri scade, iar anunţul va ocupa o poziţie mai slabă. Explicaţia se regăseşte în faptul că textul anunţului/produsul nu este relevant pentru interogarea de căutare a utilizatorilor.

De exemplu: imaginaţi-vă că vindeţi covoare online şi doriţi să atrageţi un public larg interesat de modă. Includeţi cuvinte cheie precum „casă” şi „podele” în grupurile dvs. de anunţuri pentru a motiva utilizatorii să cumpere covoare. Cu toate acestea, este puţin probabil ca persoanele care caută cuvintele „casă” sau „podea” să fie interesate de produsele dvs. sau nu sunt pregătite să cumpere în acel moment. Astfel, cuvintele dvs. generale au performanţe slabe şi influenţează negativ performanţa anunţului dvs.

4. Sunt atât de atractive anunţurile dvs. în ochii potenţialilor clienţi pe cât ar putea să fie?


Oferiţi potenţialilor clienţi cât mai multe informaţii posibile în anunţul dvs., astfel încât să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză în măsura posibilităţilor înainte de a face clic pe anunţul dvs., fapt care înseamnă costuri pentru dvs. Astfel, veţi şti că clicurile pe care le primiţi provin într-adevăr de la clienţi interesaţi de oferta dvs., nu de la persoane care pur şi simplu sunt în căutare de informaţii. Încercaţi să reflectaţi cât mai bine informaţiile din pagina dvs. de destinaţie în textul publicitar şi includeţi informaţii despre produse sau preţuri. De exemplu: „TV cu ecran plat, 60 cm”, „Livrare gratuită la comenzi de peste 160 RON” sau „Găzduire Web începând cu 15,99 pe lună”

Inserarea de cuvinte cheie vă poate ajuta de asemenea să creaţi texte publicitare deosebit de relevante. Prin includerea unei formule de inserare de cuvânt cheie în text, orice cuvânt cheie pentru care anunţul dvs. este afişat va fi inclus în textul publicitar, anunţul devenind astfel relevant pentru termenul de căutare al unui client.

5. Direcţionaţi vizitatorii către anumite pagini de destinaţie pentru a creşte numărul conversiilor.

Este extrem de important ca potenţialii clienţi să ajungă exact la pagina care conţine descrierea produsului şi preţul, care apar şi în anunţul pe care tocmai au făcut clic. Probabilitatea ca ei să cumpere este mai mare dacă nu trebuie să navigheze pe site-ul dvs. pentru a găsi ceea ce caută. Modificaţi adresa dvs. URL de destinaţie fie la nivel de grup de anunţuri, fie la un nivel mai detaliat, cel al cuvintelor cheie.

După optimizarea campaniei dvs. conform sfaturilor de mai sus, difuzaţi-o timp de cel puţin două săptămâni pentru a atinge un CTR consistent şi pentru a acumula un scor de calitate ridicat. Urmăriţi poziţiile anunţurilor dvs. şi sumele licitate şi luaţi în calcul implementarea instrumentelor Urmărirea conversiilor sau Google Analytics, dacă nu le utilizaţi deja, pentru a obţine date mai detaliate referitoare la conversii şi site-ul Web.

Aveţi nevoie de mai multe informaţii? Accesaţi Centrul nostru de ajutor AdWords pentru mai multe informaţii despre optimizările în vederea creşterii rentabilităţii investiţiei.